Економіка України
Подобається

Гройсман пояснив, коли в Україні з’являться накопичувальні пенсії

09/06/2017
Гройсман пояснив, коли в Україні з’являться накопичувальні пенсії

Уряд почне роботу над впровадженням накопичувального рівня пенсійної системи після прийняття поточного варіанту пенсійної реформи. Про це повідомив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

ПопулярнЕ: Українці зможуть виїхати в ЄС на авто: які документи потрібні після введення безвізу

Прем'єр зазначив, що першочергове завдання уряду – побудувати бездефіцитну солідарну систему, а потім впровадити накопичувальну.

"Зараз ми підготували проект пенсійної реформи, який дасть бездефіцитність і справедливість. Наступний етап – як тільки ми приймемо цю реформу, ми почнемо з депутатами працювати над накопичувальною системою, щоб знайти якісну формулу", – сказав Гройсман.

При цьому він зазначив, що накопичувальна система є абсолютно новою системою для України, тому уряду необхідно прорахувати всі ризики.

"Там є великі ризики, коли ви будете накопичувати пенсію. Потрібно буде зробити так, щоб ви ніде не прогоріли, там повинні бути дуже серйозні гарантії … Коли обвалилися західні фондові ринки, багато пенсіонерів на заході втратили свої пенсії. Ми не можемо цього допустити" , – сказав Гройсман.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів України 17 травня затвердив законопроект про пенсійну реформу і направив його на розгляд Національної ради реформ при президенті України.

Пенсійна реформа не передбачає підвищення пенсійного віку, однак вводить вимоги до страхового стажу. Для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати 25 років страхового стажу. При стажі від 15 до 25 років на пенсію можна буде вийти в 63 роки, при стажі менше 15 років – у 65 років. У той же час, люди, у яких немає страхового стажу, зможуть претендувати на соціальну допомогу при досягненні 63 років. Обсяг допомоги буде визначатися виходячи з рівня доходів сім'ї пенсіонера.

Усі нормативи мінімального страхового стажу будуть збільшуватися на 1 рік кожні 12 місяців до 2028 року. Таким чином, з 2028 роки для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати 35 років страхового стажу. При цьому урядовий варіант реформи передбачає можливість "покупки" до 5 років страхового стажу. Якби докуповувати страховий стаж за цими правилами можна було зараз, за перший рік треба було б сплатити 16 896 грн.

Також реформа скасовує призначення пенсій держслужбовцям за вислугу років і вводить єдину формулу розрахунку розміру пенсій, яка прив'язує його до обсягу внесків до Пенсійного фонду протягом життя.

В рамках пенсійної реформи також планується з 1 жовтня цього року провести підвищення пенсій, а також скасувати оподаткування пенсій працюючих пенсіонерів.


                         



Коментарі