Технології
Подобається

Дослідники навчилися керувати джмелями

17/05/2017
Дослідники навчилися керувати джмелями


Дослідники з Лондонського університету королеви Марії і Університетського коледжу Лондона виявили речовину, що допомагає стимулювати обпилювальну активність джмелів. Нею виявився звичайний нікотин.


Про це повідомляє журнал Nature. Багато рослин для захисту від травоїдних тварин та інших організмів-шкідників використовують такі речовини, як терпени і алкалоїди. На комах-запилювачів вони надають різний вплив. Перші обмежують їх активність. Певні речовини, навпаки, можуть здійснювати на безхребетних психостимулюючий ефект.


Дослідники вирішили перевірити цю гіпотезу для дієтичного нікотину. Його виробляють не тільки рослини тютюну, але баклажани і томати. Частина штучних квітів покрили розчином сахарози з додаванням нікотину. Результати показали, що джмелі частіше вибирали рослини з низьким вмістом нікотину, ігнорували із середнім і уникали з високим.


Цікаве: Кабмін схвалив законопроект про пенсійну реформу


На другій стадії експерименту джмелям пропонували аналогічні типи штучних квітів, а також "пустушки" зі звичайною водою замість цукру. Різний вміст в розчині нікотину стимулювало асоціативне навчання комах, які швидко починали віддавати перевагу квіткам з його наявністю.


Дослідження, на думку вчених, підтверджують, що дієтичний нікотин може стимулювати обпилювальна активність джмелів шляхом навчання. Вони припустили, що нікотин може діяти на комах як психоактивна речовина. Таким чином, в їх мозку речовина формує пристрасть до певного виду рослин.


                         



Коментарі