Економіка України
Подобається

Ціни повзуть вгору – які прогнози експертів?

09/03/2017
Ціни повзуть вгору – які прогнози експертів?

Здебільшого, всю провину за здорожчання товарів та послуг покладають на ситуацію із постійною зміною ціни на газ, проте, це не зовсім повна картина, передає Корупція Маркет

Приміром, у січні інфляція збільшилась до 1,1% порівняно із попереднім періодом, коли темп зростання становив 0,8%.

Популярне: “Смартфон замироточить”: в Україні з’явиться програма, яка вб’є Приват24

До перегляду НБУ початкового прогнозу щодо інфляції, з 8 до 9% призвело ряд факторів, зокрема: курс на повернення боргів по ПДВ, «рятувальна операція» Приватбанку, ситуація із курсом національної валюти та інше. У результаті, відбулося зростання цін на товари та послуги практично у кожному сегменті ринку.

Експерти не поспішають втішати українців, навпаки, зазначають, що лютий 2017 року за рівнем інфляції перевищить аналогічний попередній період 2016 на 0,6-0,7%.

Тенденція зберігається ще завдяки активному «просуванню» реформ із періодичним підвищенням тарифів та акцизів. Досить хитке питання щодо енергетичного плану країни, що також, зі свого боку має вплив на «панічне» цінотворення.

– Ріст може продовжитись і надалі, все залежить від «ланцюгової реакції», та спроможності населення, – заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко.

Наглядно найближчу модель стану ринку на сьогодні показує ринок транспортних послуг та ринок нерухомості. Перший орієнтується на прогнози дорожчання палива і по факту встановлює вартість, другий же закладає найбільш кризові прогнози у довгостроковий план, що, зрозуміло, провокує відпускні ціни.

Таке ринкове «тремтіння» може затягнутися до середини весни, і, лише після стабілізації курсу, зможемо спостерігати поступове оговтання вітчизняного бізнесу.

Залишається незрозумілим питання чергового підвищення тарифів на електроенергію, як зобов’язання перед МВФ.

Подальший ріст інфляції залежатиме також від позиції монополістів та їхню готовність до діалогу з державою. Адже, приклад з них беруть і середній та дрібний бізнес, у кінцевому пункті, споживачі отримають приріст цін на 30-40%, що на фоні збільшення мінімальної заробітної плати не здається «достатньо обґрунтованим».

Можна зауважити, що вітчизняний бізнес очікує інвестиції, і чим скоріше вони зможуть залучити їх – тим швидше покращиться економічна ситуація.

Проте, приємною несподіванкою виявилося очікування здешевшання автомобілів, зокрема, електрокарів на 20-30%, у разі прийняття запропонованих законопроектів. Сезонне зниження ціни на певні продукти також зберігає свою тенденцію.

Щодо банків, тут «спасіння потопаючих – у руках самих потопаючих», адже як українці сприймуть чергову хвилю банкрутств певних фінансових установ (панічно забиратимуть кошти з депозитів, чи продовжать довіряти установам) і залежатиме визначення фінансових пріоритетів громадян.


                         



Коментарі