Економіка України
Подобається

Киянам знову прийшли рекордні платіжки за тепло: коли це закінчиться

21/02/2017
Киянам знову прийшли рекордні платіжки за тепло: коли це закінчиться

Січневі платежі, отримані українцями в цьому місяці, б'ють всі рекорди. Крім багатотисячних рахунків за опалення, споживачам налічують заборгованості за не вчасно повірені лічильники.

Включили лічильники

У мережі вже активно обговорюють платіжку жителя столичних Теремків з невідомо звідки взялася заборгованістю в більш ніж 23 тис. грн.

Як пише киянин, у грудні йому прийшов рахунок на 6 тис. грн. Після розглядів з'ясувалося, що для перерахунку потрібно проводити повірку лічильника, яку в Жеку робити відмовилися, посилаючись на відсутність у них необхідної ліцензії.

Тому, як пише сам «боржник», йому порадили шукати ліцензовану компанію, де повірка лічильника коштує 1-1,2 тис. грн.

Але навіть після цього комунальники відмовилися перераховувати платіжку, але не забули вимагати додатково 92 грн. за опломбування лічильника (при тому, що це вже було зроблено). Щоб уникнути судових позовів киянин вирішив заплатити.

Популярне: Стали відомі причини, через які в Україні перерахують субсидії​

Але рахунки за всі попередні місяці, з жовтня по грудень, перерахувати в підсумку все одно відмовили, але запевнили — за січень повинна була прийти вже «правильна» платіжка. Але не тут-то було. За січень споживач отримав квитанцію на 11 тис. грн. (разом з боргом вийшло 23 тис. грн.). Киянину довелося підписати договір про реструктуризацію заборгованості.

Хто крайній

Як розповів співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, описані випадки все ж поодинокі, хоча він і не заперечує, що рахунки за січень об'єктивно повинні бути вище попередніх.

«Мені прийшла квитанція на 10% вище, ніж у попередньому місяці. Платежі також можуть бути більше за неврахованих опалювальних приміщень (балконів, магазинів в будинку) — такі прецеденти теж були», — говорить Марунич.

Так, не рідкісні випадки, коли, з'ясовуючи причини космічних платіжок, споживач дізнається про те, що його сусід, припустимо, змінив у себе в квартирі систему опалення обігріває балкон, або здає в оренду квартиру під офіс, тому доводиться оплачувати і чуже споживання.

Проблему можна вирішити, встановивши індивідуальний прилад обліку, що дозволить не платити за «того хлопця». Таким чином, комунальники стимулюють мешканців до встановлення індивідуальних лічильників, але за свої кошти.

Борги утворилися не в один момент, так що питання до власників, кажуть експерти.

«Лічильники і правда потрібно періодично перевіряти. Але займатися цим повинен не ЖЕК, а обслуговуюча компанія. Якщо підозрюєте неправильне нарахування плати, то потрібно вести листування з компанією, щоб ваше спілкування було задокументовано. Це дуже стати в нагоді потім в судах. Пені і штрафів немає, а квартиру заарештувати можуть тільки якщо борг перевалить за 64 тис. грн.», — зауважив у розмові з UBR.ua екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко.

Платити чи судитися?

Епопея з платіжками оголила головну хворобу системи ЖКГ — безальтернативність і відсутність конкурентного ринку, при якому споживачі безпосередньо спілкуються з постачальниками послуг, а не з Жеками або ОСББ. І цю проблему не вирішать ні судовий позов, ні нерви, витрачені на розгляди з комунальниками, для цього потрібна державна реформа, яка у нас гальмується.

«На жаль, ваші витрати турбують тільки вас, і раз так, то споживач сам повинен знаходити рішення. Створюйте ОСББ, проводите енергетичний аудит будинку, ізолюйте і обмежуйте втрати, або платіть за інших. Ментальний перелом має статися, і він відбувається болісно», — зазначив економічний експерт Андрій Вигиринский.

Те ж стосується і повірки лічильників. Стежити за тим, щоб перевірка була проведена, варто самостійно. Для цього необхідно зв'язатися зі своєї обслуговуючою компанією або хоча б перечитати укладений з нею договір. Не зайвим буде написати лист в компанію перевірити нарахування та ін.

«Бувають випадки, коли комісія приходить кілька разів і в результаті все ж перераховують платіжки. Це стосується всіх платежів і лічильників, перевірку яких потрібно проводити за законом», — говорить Марунич.

Також експерти додали, що для України проблема великих платіжок актуальна і для новобудов.

«Деякі будинки Київенерго не приймає на баланс за кілька років після введення в експлуатацію та тим самим сплачується усереднений тариф до розподілу, наприклад, з електрики, але в цьому зацікавлені забудовники, які мінімізують свої збитки, і фактично створюючи монополію на власне ЖЕО в новобудові», — зазначив Вигиринский.

Як кажуть експерти, для того, щоб ефективно розбиратися в механізмі комунальних нарахувань, потрібно вибудувати якісні договірні відносини з обслуговуючими компаніями, знати свої права і пр.

Закриття українських банків буде провокувати зростання цін на послуги
Якщо ж монополісти починають нараховувати незрозумілі цифри і обігу не допомагають, в такому випадку залишається тільки один вихід — суд.

«Компанії будуть всіляко намагатися приховати прецеденти по перерахунку платежів, їм це не вигідно. Тим не менш, якщо починають приходити багатотисячні рахунку і на контакт постачальник не йде — не платите і судіться», — зазначивОлексій Кучеренко.


                         



Коментарі