Економіка України
Подобається

“Павлики Морозови”: податкова вимагатиме від українців дати свідчення на роботодавців

20/01/2017
“Павлики Морозови”: податкова вимагатиме від українців дати свідчення на роботодавців

Незважаючи на те що в країні мораторій на перевірки бізнесу не скасовано, 80% контролю тепер поза зоною табу. В лавах підприємців і представників малого бізнесу паніка. Найбільше вони бояться перевірок Держслужби з праці — їм тепер дозволено стягувати величезні штрафи за те, що співробітник працює без договору. Підприємці готують конверти для хабарів перевіряючим, а також звільняють співробітників, пише Корупція Маркет

«За нашими оцінками, приблизно 80% контролю виведено за межі мораторію. В тому числі контроль трудових відносин», — говорить глава Держрегуляторної служби Ксенія Ляпіна. Дія мораторію не поширюється на перевірки безпечності та якості харчових продуктів Держветеринарній і фитосанслужбой, Нацкомісії з енергетики і комунальних послуг Нацкомісії з цінних паперів, Держслужби з питань безпеки продуктів харчування і захисту споживачів, Госфискальной служби, Держфінінспекції, Госуслужбы експортного контролю, НБУ і АМКУ.

Але більше всього бізнес побоюється перевірок фіскалів та інспекції з праці. Адже тепер за те, що співробітник працює без договору, з підприємства можуть взяти штраф у 320 тис. грн. «У мене 22 співробітника, і я не можу їх усіх оформити. А ось тепер за кожного найманого доведеться платити 1350 грн податку! Деякі з них і не горять бажанням бути офіційно оформлені — бояться втратити субсидії, навіщо їм офіційна запис у трудовій книжці?» — розповіла анонімно одна зі столичних підприємців.

Як підтвердила голова Асоціації власників Мафів Тетяна Петренко, зараз Ппшники дійсно стали панікувати: «Хтось почав звільняти людей, хтось укладає з працівниками цивільно-правові договори, щоб не платити їм підвищену мінімальну зарплату і, відповідно, усі податки. Оплата працівникові у разі укладення договору буде не 3200 грн, а 500 грн або 1000 грн. До того ж у договорі можна вказати оплату не щоденну, а, наприклад, погодинну. До штрафів буде доходити рідко, будуть намагатися домовитися на місці або ж надсилати «гінців» після перевірки».

Деякі підприємці вже вигадують і несподівані схеми, щоб заплутати перевіряючих. «У нас обговорюють можливість переведення розрахунків у криптовалюту, оскільки такі платежі складніше відстежити. Нових співробітників будуть наймати і попереджати, що вони тут ніби як не працюють», — розповів підприємець з Кропивницького Олексій Таборовец.

Деякі підприємці підтвердили, що вже проінструктували своїх співробітників, як вести себе, якщо прийде перевірка. Вони будуть прикидатися стажистами, ховатися в підсобках або прикидатися клієнтами. «Ми навіть провели тренування — хто і як швидко сховається або прикинеться гостем», — розповіла директор столичного кафе.

Готуються до перевірок і власники невеликих готелів. «Тепер нас будуть перевіряти частіше податківці. Ви ж розумієте: голодні перевіряючі будуть вимагати більше. Якщо раніше можна було відбутися застіллям або дати їм можливість відпочити у нас пару днів, то тепер готуємо конверти з грошима. Хабарі зростуть вдвічі — від 10 тис. грн», — впевнений власник готелю в Закарпатті Іштван К.

Також багато готуються і до звільнень. «Почнуть трусити тих підприємців, у кого більше однієї торгової точки. Люди будуть закриватися, тому що навіть нічим відкупитися», — розповіла підприємець.

«Інспекція з праці вже займає почесне третє місце за «проблемності» для бізнесу після Антимонопольного комітету та контролю трансфертного ціноутворення», — відзначає партнер компанії OMP Tax & Legal Дмитро Михайленко. За його словами, виявити факти повної зайнятості при зарплату менше мінімальної або виплати зарплат у конвертах перевіряючі можуть тільки за допомогою свідчень самих співробітників.

«Поки нам відомі випадки, коли податківці зв'язуються зі звільненими співробітниками і запрошують їх розповісти про реальному розмірі зарплати. З 10 таких знайдуться два-три, які напишуть потрібні свідчення. Працівники повинні пам'ятати, що вони мають право не давати показань без адвоката», — говорить юрист.
 


                         



Коментарі