Економіка України
Подобається

Експерти порахували вартість новорічного столу

29/12/2016
Експерти порахували вартість новорічного столу

p style=”text-align: justify;”>
Продукти харчування на новорічні свята в цьому році будуть коштувати дешевше, ніж в минулому.

Про це свідчать підрахунки асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», передає Корупція Маркет

Зокрема, в грудні поточного року, порівняно з минулим, суттєво впали в ціні овочі: картопля (-13%), капуста (-63%), морква (-61%), цибуля (-51%), буряк (-58%). Вартість яблук і цукру скоротилося на 3 і 2% відповідно.

Ціни на м'ясо, молоко та продукцію переробки, — навпаки, зросли. В середньому вартість яловичини зросла на 2%, свинини — на 3%, курятини — на 9%. Молоко за рік подорожчало на 30%, соняшникова олія — на 10%, гречка — на 11% і хліб на 5%. Основними причинами зростання цін, як пояснюють в УКАБ, є збільшення вартості сировини і розміру виробничих витрат.

У порівнянні з листопадом 2016 р., у грудні вартість овочів в середньому зросла на 4%, а ціна на м'ясо та молоко — на 2% та 5% відповідно.

«Типовим для періоду новорічних свят є поступове зростання цін на овочі/фрукти в межах 5-7%, адже сезон овочів відкритого ґрунту завершився, і підприємства витрачають ресурси на зберігання продукції. Вартість гречки, хліба, масла і цукру буде відносно стабільною, з можливим коливанням в межах 1-2%. Зимовий період є типовим для зростання цін на молоко, за рахунок впливу зниження виробництва. Що стосується м'яса, можливе незначне зростання цін у межах 2-4% в першій декаді січня, проте вже в другій-третій декаді очікується зниження цін», — прокоментував експерт аграрних ринків УКАБ Євген Двірник.
 


                         



Коментарі