Економіка України
Подобається

Українцям не вистачає грошей на зимовий відпочинок за кордоном

29/11/2016
Українцям не вистачає грошей на зимовий відпочинок за кордоном

Курорти всередині країни теж недобирають відвідувачів на новорічні свята, передає Корупція маркет.

Надії туристичних операторів України на велику кількість відпочиваючих на новорічні свята не виправдалися: кількість заявок на відпочинок як за кордоном, так і в межах країни можна порівняти з минулим роком, хоча багато експертів прогнозували зростання кількості замовлень приблизно на 15-20%.

За оцінками туристичних операторів, цього року всередині країни відпочине максимум 3-4 млн осіб, тоді як багато хто розраховував на зростання до 5 млн відпочиваючих, але цього не сталося. Головною причиною стало підвищення цін на відпочинок приблизно на 30-40% цього року.

"Власники курортів в Карпатах повторюють помилку своїх кримських колег, які не працювали над поліпшенням сервісу, а тільки підвищували ціни на проживання та харчування. Якщо змін не буде, то після введення безвізового режиму частина туристів переорієнтується на сумірний за ціною відпочинок в країнах Східної Європи" , – розповідає директор  великої української туристичної компанії, який побажав залишитися неназваним.

Наприклад, вартість проживання в готелі категорії три зірки на українському гірськолижному курорті обійдеться в 1 тис. грн (37 дол.) з людини з урахуванням сніданку. Заплатити за тижневий відпочинок з катанням 7-10 тис. грн (260-370 дол.) можуть далеко не всі.

Ажіотажного попиту не спостерігається, констатує директор туристичного оператора Ігор Голубаха. Готелі, які знаходяться безпосередньо біля центрів катання, вже заброньовані. Однак готелі в Славському і Яремче, розташовані в кількох кілометрах від підйомників, вільні.

Невисокий інтерес до відпочинку спостерігається і на півдні країни, курорти якого поки що не можуть запропонувати туристам зимові розваги.

Пропозицій на новорічні свята за кордон багато. Причому цього року оператори відкрили новий напрямок – Марса-Алам (Єгипет), а також запустили прямі чартери до Коломбо (Шрі-Ланка). "Ціни порівняно з минулим роком не підвищувалися, а зараз багато "гарячих путівок", – повідомив менеджер туристичної компанії. Відпочити в п'ятизірковому готелі в Хургаді з вильотом з Києва можна за 700-800 дол. за двох на тиждень. За цю ж суму продається відпочинок в готелі три зірки в ОАЕ, а на Шрі-Ланку можна полетіти за 900 дол. за двох на десять днів до чотиризіркового готелю.

При цьому розпродаж може повторитися і на новорічні свята, що пов'язано з переоцінкою туристичними компаніями своїх можливостей. Після успішного літнього сезону, коли туркомпанії змогли продати на 50% більше путівок порівняно з минулим роком, багато операторів сподівалися на високий попит восени і взимку і збільшили кількість чартерів приблизно вдвічі.

За оцінкою ж директора Центру розвитку туризму України Володимира Царука, попит на поїздки за кордон зріс цієї осені приблизно на 10-15% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Зараз пропозиція явно випереджає попит. Однак через кризу, що спостерігається, багато українців можуть дозволити собі тільки літній повноцінний відпочинок.


                         



Коментарі