Економіка України
Подобається

Психічнохворим в Україні дозволили не платити по кредитах

25/11/2016
Психічнохворим в Україні дозволили не платити по кредитах

Верховний суд чітко прописав правила, щоб всі позичальники не побігли робити довідки про неосудність, передає Корупція маркет.

Психічно неврівноваженим українцям дозволили не платити за кредитами. Відповідний висновок у справі №6-384цс16 видав Верховний суд, який встав на сторону позичальника.

"Це не означає, що будь-хто тепер зможе назватися психом і не платити. У постанові суду зазначається, що про недієздатність людини має свідчити висновок експертизи, підписаної експертом. А саме: про наявність у позичальника хронічного, стійкого психічного розладу. Все повинно чітко підтверджуватися в медичних документах. У цьому разі суд визнає недійсним не тільки кредитний договір, але і договір застави. Отже кредитор, навіть у разі непогашення позики, не зможе стягнути заставлене майно і продати його на торгах", — розповів UBR.ua старший партнер компанії "Кравець та Партнери" Ростислав Кравець.

Розгляди таких спорів у судах точно будуть непростими.

"Дане рішення, ініційоване банком з питань процесуальних, все таки зачіпає аспекти матеріального права, а ще й необхідності оцінювати судом докази, на яких він засновує свої рішення", — відмітила юрист юридичної фірми "Астерс" Вольга Шейко.

Щоб всі позичальники не побігли зараз за експертизами про психічні розлади, ВСУ чітко прописав у своєму рішенні, що лікар повинен був зафіксувати у людини хворобу ще до отримання нею кредиту, а не на поточний момент.

"Експертизи подібного роду повинні дійсно вказувати на період, у який має потрапляти підписання договорів. Якщо ж такий період не вказаний, то трактувати його можна двояко, що неприпустимо. Тобто, психічний розлад, що стався пізніше від юридичного факту у вигляді підписання договору, жодним чином не може впливати на дійсності останнього. Якщо ж такі дати збігаються або знаходяться в безпосередній близькості один від одного, то експерти можуть з великою ймовірністю сказати, чи дійсно особа, яка укладає договір, не усвідомлювала своїх дій у момент підписання кредитної угоди", — зазначила Шейко.

Юристи визнають, що судових позовів про неосудність поки мало в спорах з банками. Хоча не виключають, що після вищезгаданої постанови ВСУ їх може стати більше.

"Не виключено, що з часом банки, щоб убезпечити себе від таких позовів, стануть вимагати від потенційних позичальників медичну довідку про їх осудність", — говорить Кравець.


                         



Коментарі