Економіка України
Подобається

Чиновники навчилися хімічити з системою ProZorro

26/10/2016
Чиновники навчилися хімічити з системою ProZorro

Підприємці скаржаться, що нібито прозора і сучасна система закупівель ProZorro насправді мало що змінила: "небажаних" учасників або не допускають, або не дають виграти, вигадуючи всякі відмовки. Про це пише газета "Вести", передає Корупція Маркет

"Я зібрав всі довідки, заявку прийняли і схвалили, а потім передумали підписувати договір", — скаржиться виданню анонімно один з постачальників продуктів з Харкова.

Народні активісти, які відстежують хід держзакупівель, теж кажуть про непрозорість проведення тендерів. "Наприклад, тендер скасовують без явних на те причин — проходить торг між кількома учасниками, а потім просто не укладаються договори та торги скасовують, оскільки замовник нібито змінив умови угоди, — говорить активіст ініціативної групи "Разом!" Петро Андрющенко. — За фактом виходить так, що постачальника просять надати додаткові довідки, знизити суму замовлення та інше. Причому найчастіше це роблять тоді, коли перемагає "не той" учасник. У наступних торгах можуть навмисне встановлювати такі умови, щоб у тендері завідомо переміг потрібний людина".

За словами Андрющенко, постійна участь у тендерах вимагає певного фінансового ресурсу, а у малого та середнього бізнесу його немає, тому таким шляхом підприємців найчастіше і видавлюють. "Тільки подача скарги в АМКУ, який розглядає їх за ProZorro, коштує 5 тис. грн. Якщо підприємство дискваліфікують з торгів, то таких скарг може бути 2-3 і більше. Плюс в якості гарантії деякі підприємства просять внести заставу, які компанії згодом можуть повертати собі декілька місяців", — говорить він.

Сума застави для участі в тендері "тягне" від 17 до 1700 грн, а в деяких випадках замовник вимагає банківську гарантію (розмір визначають на око). Джерело в середовищі підприємців каже, що незважаючи на відкритість системи ProZorro, відкати за участь нікуди не поділися, адже до потрапляння в систему заявки відбирають вручну в тендерному комітеті: "Перш ніж брати участь у тендері, багато компанії платять замовнику через певних осіб, близьких до тендерного комітету, відсоток від угоди для "випадкового" виграшу. Залежно від важливості тендеру, змінюється і вартість: рядовий тендер — 10%, оборонний — відразу 75%, так як в результаті сума угоди може зрости втричі. Чужих до тендерів не пускають, а замовники відмовляються від договорів, знаючи, що їм нічого не загрожує".
 


                         



Коментарі