Махінації
Подобається

“Ощадбанк” і “Креатив” підозрюють у кредитних зловживаннях

25/10/2016
“Ощадбанк” і “Креатив” підозрюють у кредитних зловживаннях

НАБУ здійснює досудове розслідування в кримінальному провадженні №42016000000001254 від 16.05.2016 за фактом зловживання службовими особами Ощадбанку своїм службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки, передає Корупція Маркет

Так, за даними слідства, посадовці Ощадбанку в січні-липні 2015 року неправомірно сприяли ПАТ «Креатив Груп» у здійсненні господарської діяльності та діяли в його інтересах, достовірно знаючи про незадовільний фінансовий стан товариства, «умисно не вживали достатніх та необхідних заходів в порядку претензійно-позовної роботи до забезпечення стягнення дебіторської заборгованості товариства у розмірі понад 6,7 млрд. грн, чим спричинили тяжкі наслідки для державних інтересів».

Як зазначалося, строк виконання кредитних зобов`язань ПрАТ «Креатив», ПАТ «Креатив груп» перед «Ощадбанком» за кредитними договорами настав у січні 2015 року, проте претензійно-позовну роботу розпочато у липні 2015 року, після зміни складу засновників відповідних товариств, та до суду заявлено позови щодо погашення лише частини заборгованості, у розмірі 57,7 млн. доларів США.

По цьому в кримінальному провадженні з’явився ще такий епізод. В ухваліСолом’янського райсуду м. Києва від 30 вересня щодо цього ж кримінального провадження уточнюється, що за даними слідства, 21.01.2016 року ПрАТ «Креатив» подало до суду позов про визнання недійсним одного з кредитних договорів, укладених між ПрАТ «Креатив» та «Ощадбанком» на суму 20 млн дол.

Згідно тверджень позивача, представники АТ «Ощадбанк» сприяли попередньому керівництву ПрАТ «Креатив» в отримані кредитних коштів і подальшого їх виведення з компанії для присвоєння. Зокрема, у грудні 2013 року АТ «Ощадбанк» видав пов`язаній з «Креативом» компанії «Альфа-Люкс» кредит в розмірі 600 млн. грн, які були спрямовані на рахунки «Креативу» в якості безвідсоткової фінансової допомоги. Вищевказані кошти «Креатив» розмістив на депозитних рахунках в «Ощадбанку», а 03.01.2014 року банк повернув «Креативу» депозити, які були перенаправлені «Альфа-Люкс», і повернулися від неї на рахунки банку в якості погашення раніше виданого кредиту. Як констатувалося, така операція була необхідна для фіктивного поліпшення фінансових показників «Креативу» на 01.01.2014 року, що дало можливість держбанку видати кредит компанії в розмірі 20 млн. доларів США.

«У слідства є достатні підстави вважити, що отримані кредитні кошти, зокрема 20 млн. доларів, з метою подальшого привласнення, шляхом укладення фіктивних контрактів купівлі-продажу пальмової олії між ПрАТ «Креатив», та компаніями «Креатив Трединг СА» (Швейцария), «Кварда комодитс СА Лімітед» (Беліз) було переведено на рахунки («офшорні») останніх, відкриті у банківських установах, розташованих за межами держави», – йдеться в ухвалі суду від 30.09.2016.

Довідково

Як писав Finbalance, 27 липня 2016 року Господарський суд м. Києва в рамках справи про банкрутство ПрАТ «Креатив» прийняв до розгляду заяви Ощадбанку про визнання його кредитором на суму 9,23 млрд грн та Укрексімбанку – на 3,5 млрд грн.

Крім того, суд прийняв такі ж заяви, зокрема,
– Укрсоцбанку – на 1,42 млрд грн; 
– УніКредит Банк (Чеська Республіка та Словаччина) – на 261,6 млн грн;
– ВТБ Кепітал плк – на 1,41 млрд грн; 
– ВТБ Банку – на 398,6 млн грн; 
– ІНГ Банк Н.В. – на 846,8 млн грн; 
– Ерсте Груп Банк АГ (Лондонська Філія) – 846,8 млн грн; 
– Ландесбанк Баден-Вюрттемберг – 554,8 млн грн; 
– Ландесбанк Берлін АГ – 122,1 млн грн; 
– Амстердам Трейд Банк Н.В. – 376,3 млн грн; 
– Credit Europe Bank N.V. – 187,9 млн грн; 
– Intesa Sanpaolo S.P.A. – 187,9 млн грн; 
– Креді Корпорейт Енд Інвестмент Банк – 89,4 млн грн; 
– Райффайзен а.с. – 40 млн грн.

Також суд прийняв заяву «Експорт Девелопмент Канада» про визнання кредитором на суму 200,5 млн грн, а ще – ПП «Елланда» на 2,74 млрд грн та ПП «Альфа-Люкс» на 738 млн грн.

08 серпня Госпсуд Кіровоградської області порушив провадження у справі за позовом Ощадбанку до «Креатив Груп» про стягнення 182,4 млн дол, 12,8 млн євро та 117,2 млн грн.

У березні глава правління Ощадбанку Андрій Пишний заявляв, що загальний борг «Креатива» перед держбанком перевищує 300 млн дол. Банкір запевнив, що «вся заставна маса за зобов`язаннями перед Ощадбанком збережена, і в цей момент тривають юридична процедура та оцінка». Водночас визнав, що, не виключено, «буде частина заборгованості, яка не покрита забезпеченням».

Нагадаємо, восени 2015 року в пресі мусувалися чутки, що команда екс-прем’єра А. Яценюка нібито може сприяти новим власникам «Креатива» в реструктуризації боргів перед Ощадбанком (як варіант називалася потенційна угода у вигляді взаємозаліку боргових зобов`язань "Креатива" та євробондів Ощадбанку, які нібито були зі значним дисконтом придбані на ринку перед реструктуризацією відповідних паперів тощо).

Підставою для таких версій слугувало те, що, мовляв, Ощадбанк очолює А. Пишний – близький соратник А. Яценюка, а теж близький до екс-глави Кабміну нардеп А. Іванчук є товаришем А. Гранца (один з нових офіційних власників групи «Креатив»). За цими чутками, А. Іванчук нібито міг одним з нових кінцевих власників «Креатива».

Офіційних – у т.ч. документальних – підтверджень цієї інформації не було.

А. Гранц запевняв, що «якщо ви думаєте, що сьогодні чиновники можуть реально впливати на держбанки на шкоду інтересам держбанків – це велике перебільшення». Крім того, він підкреслив, що серед нових співвласників «Креативу» українців немає. «Це мої друзі, які теж живують за кордоном», – уточнював підприємець.

У свою чергу Андрій Пишний в інтерв`ю агентству ЛігаБізнесІнформ заявив, що "варто вірити Андрію [Іванчуку], коли він говорить, що не має відношення до Креативу".

P.S. У сьогоднішній офіційній заяві Ощадбанк повідомив, що 19 серпня суд першої інстанції (Кіровський районний суд м. Кіровограда/м. Кропивницький) ухваливрішення про  задоволення позову Ощадбанку до колишніх топ-менеджерів та власників компанії «Креатив» – Максима Березкіна та Юрія Давидова, які є поручителями за боргами компанії – cуд ухвалив рішення стягнути на користь держбанку з обох фігурантів майже 200 млн. дол.

P.P.S. Після виходу цього матеріалу редакція Finbalance отримала листа від прес-служби Ощадбанку, в якому наводиться коментар до частини з вище наведеної інформації детективів НАБУ – а саме щодо епізоду з кредитом для "Креатива" на 20 млн дол. Так, у цьому листі зазначається, що суди першої та апеляційної інстанцій відмовили "Креативу" в задоволенні позову до Ощадбанку про визнання договору недійсним. На думку Ощадбанку, це є підставою трактувати доводи, що наводилися в позові, як "хибні й безпідставні". 

Інших уточнень-коментарів щодо інших підозр НАБУ прес-служба Ощадбанку не навела. 


                         



Коментарі