Економіка України
Подобається

Чи передбачено мінімальну межу орендної плати за житло

25/10/2016
Чи передбачено мінімальну межу орендної плати за житло

ДФС у листі від 18.10.2016 р. № 10941/З/99-99-13-01-03-14 повідомила: об'єкт оподаткування доходу фізособи від надання в оренду нерухомості визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менш ніж мінімальна сума орендного платежу за повний або неповний місяць оренди, передає Корупція Маркет

При цьому укладання договору  найму (оренди) житла на безоплатній основі чинним законодавством України не передбачено.

Мінімальна сума орендного платежу визначається за методикою, затвердженою постановою КМУ «Про затвердження Методики визначення мінімальної суми орендного платежу за нерухоме майно фізичних осіб» від 29.12.2010 р. № 1253, виходячи з мінімальної вартості місячної оренди одного квадратного метра загальної площі нерухомості з урахуванням місця її розташування, інших функціональних та якісних показників, що встановлюються органом місцевого самоврядування села, селища, міста, на території яких вона розташована, й оприлюднюється. Якщо мінімальну вартість не встановлено чи не оприлюднено до початку звітного (податкового) року, об'єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеного в договорі оренди. Укладання договору найму (оренди) житла на безоплатній основі чинним законодавством України не передбачено.

Водночас якщо орендар є фізичною особою, котра не є суб'єктом господарювання, відповідальним за сплату ПДФО та військового збору є орендодавець. Таким чином, орендодавець повинен включити суму отриманих доходів до річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи.

Також відомство нагадало: якщо договір нотаріально посвідчується, нотаріус зобов'язаний надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу за податковою адресою платника податку (абз. «б» пп. 170.1.5 ПКУ).
 


                         



Коментарі