Економіка України
Подобається

1000 гривень за реєстрацію будь-яких змін до відомостей про ОСББ та ЖБК

11/10/2016
1000 гривень за реєстрацію будь-яких змін до відомостей про ОСББ та ЖБК

6 жовтня 2016 року Верховна Рада України ухвалила законопроект № 5067 від 5 вересня 2016 року, який передбачає внесення змін, зокрема, до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», передає Корупція Маркет

Відповідно до вказаного законопроекту:
«Рішення уповноваженого органу управління юридичної особи, що подається для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, викладається у письмовій формі, прошивається, пронумеровується та підписується засновниками (учасниками), уповноваженими ними особами або головою та секретарем загальних зборів (у разі прийняття такого рішення на загальних зборах). Справжність підписів на такому рішенні повинна бути нотаріально засвідчена, крім випадку, передбаченого законом».

Таким чином, для того, щоб зареєструвати зміни про юридичну особу (наприклад, привести статут у відповідність до Податкового кодексу), необхідно нотаріально посвідчити підписи на рішенні про відповідні зміни (у випадку ОСББ та ЖБК – підписи на протоколі загальних зборів).

Крім того, підписи на установчому документі юридичної особи (статуті), в тому числі ОСББ та ЖБК, також мають бути нотаріально посвідчені
Вказаний законопроект звільняє від вимоги посвідчувати підписи на вказаних документах громадські об’єднання (ГО) та благодійні організації (БО).
Для ГО та БО зменшено адміністративний збір за реєстрацію змін до 0,1 % мінімальної заробітної плати. А адміністративний збір за приведення статутів у відповідність до Податкового кодексу України для громадських об’єднань та благодійних організацій взагалі скасовано!

ОСББ та ЖБК не належать ані до громадських об'єднань, ані до благодійних організацій, але також є неприбутковими організаціями, відповідно також вимушені до 1 січня 2017 року привести свої статути у відповідність до Податкового кодексу України. Завдяки вказаним законодавчим новелам, для того, щоб привести статут у відповідність до Податкового кодексу України, ОСББ та ЖБК мають сплатити приблизно 1000 грн.

Крім того, будь-які зміни до відомостей про керівників ОСББ та ЖБК також будуть коштувати орієнтовно 1000 гривень.

ОСББ не є гіршими за громадські об’єднання та благодійні організації, тому стандарти мають бути однаковими.

Законопроект № 5067 мав на меті захист громадян України від рейдерства і це правильно. Але подвійні стандарти для неприбуткових організацій та порушення прав ОСББ та ЖБК – неприпустимі. Громадянська мережа ОПОРА просить Президента України Петра Порошенка застосувати право вето та відправити вказаний законопроект на доопрацювання. Тільки після врахування прав усіх неприбуткових організацій цей законопроект може бути підписано та офіційно оприлюднено. Конституція України передбачає принципи рівності та справедливості, які в жодному разі не можуть бути порушені.


                         



Коментарі