Економіка світу
Подобається

Чи можна купити щастя за гроші? Так, якщо витрачати їх правильно!

31/07/2016
Чи можна купити щастя за гроші? Так, якщо витрачати їх правильно!

Дуже цікаво.

Звичайно, добре заробляють люди в цілому щасливіші за тих, хто ледве зводить кінці з кінцями. Але не все так просто, запевняє газета The Wall Street Journal, яка детально вивчила це питання.

За даними майже всіх останніх досліджень на цю тему, то, як людина витрачає свій дохід, набагато важливіше, ніж високий рівень доходу.
 
Наприклад, коли людина жертвує гроші на добру справу, це робить його набагато щасливіше, ніж нестримні витрати на себе улюбленого. Коли ж людина витрачає гроші на себе, то витрати на полювання за враженнями – наприклад, на подорожі – приносять куди більше щастя, ніж витрати на матеріальні блага.

Ось кілька порад, які допоможуть вам почувати себе набагато щасливішими.

Краще витрачати гроші на враження, а не на речі.

Численні дослідження показали, що життєві враження приносять нам більше міцного задоволення, ніж матеріальні блага, але люди часто відмовляють собі у враженнях, а матеріальні покупки ставлять вище за все.

За словами психолога Томаса Джіловіча з Корнельського університету, люди схильні вважати: подорож пролетить швидко, а покупка залишиться назавжди. Але це в корені невірна думка.

Швидше за все, буде так: до нової речі ви швидко звикнете, і вона перестане приносити вам задоволення, а пам'ять про класного подорожі ви пронесете з собою через все життя.

У випадку з автомобілем, наприклад, ефект адаптації триває всього два тижні. Через два тижні ви звикнете до вашого нового автомобіля, і вам буде все одно, на чому там ви їздите. Те ж саме – з новим платтям або новим айфоном. А ось радість від того, що ви побували в прекрасній країні, може бути з вами роками.

Краще витрачати гроші на сюрпризи, а не на "статусні" речі.

Психолог Соня Любомирські, один з найавторитетніших в світі дослідників щастя, відзначає:

"Якщо ваш дохід виріс, це радує, але і ваші запити ростуть. Можливо, ви купите будинок побільше в іншому районі, серед більш забезпечених сусідів, і захочете мати ще більше. Все: ви ступили на" біговій тренажер "гедонізму. Свідомо утриматися від бігу або сповільнити біг вкрай нелегко ".

Як вийти з цього замкнутого кола? Любомирські радить цінувати те, що є. І дякувати за це долю. Ще один спосіб – внести в своє життя різноманітність, новинки або сюрпризи.

Психолог Елізабет Данн з Університету Британської Колумбії, співавтор книги "Щасливі гроші", нещодавно провела експеримент.

Виявилося: ті, кому тимчасово заборонили їсти шоколад, отримали від наступної шоколадки набагато більше задоволення, ніж ті, хто з'їв багато шоколаду або свою звичайну порцію.

"Тимчасово відмовившись від чогось, можна зберегти здатність цього радіти", – говорить Данн.
Витрачати гроші на інших вигідніше, ніж на себе.

В ході іншого серії експериментів Данн роздавала піддослідним гроші: одним доручала витратити гроші на себе, а іншим – на іншу людину. Ті, хто витрачав гроші на інших, відчували себе щасливішими.

Данн також виявила: ті, хто жертвує на благодійність, щасливіше, причому і в бідних, і в багатих країнах.

Краще купувати час, а не зручності або розкіш.

Всім подобається великий будинок в передмісті, але в 2004 році Алоїз Штутцер і Бруно Фрей з Цюріхського університету прийшли до висновку, що за інших рівних умов люди, які довше добираються до роботи, менше задоволені життям.
 
"Витрачайте гроші на те, щоб купувати собі більш якісне час", – радить Данн. Замість навороченій машини купите будинок ближче до місця роботи: зможете більше грати зі своїми дітьми, наприклад.

Ще одна порада Данн – делегувати комусь свої неприємні обов'язки (наприклад, найняти фрілансерів і віртуальних помічників в інтернеті). І якщо ви можете собі дозволити найняти прибиральницю, зробіть це!

Цінність грошей обмежена.

Вчені виділяють два компоненти щастя, пов'язаних з грошима. Перший – "оцінний". Любомирські каже, що це "відчуття, що ти живеш добре: ти задоволений життям, рухаєшся до своїх життєвих цілей".

"Ми виявили дуже чіткі ознаки того, що практично в будь-якій країні світу багаті люди щасливіші, ніж бідняки, – говорить економіст Джастін Вулферс, що йшов з цього критерію. – А жителі багатих країн щасливіші, ніж жителі бідних".

Другий компонент – "емоційний". Це те, як часто ви відчуваєте позитивні емоції, пояснює Любомирські. Деніел Канеман і Енгус Дітон (Прінстонський університет) виявили: емоційний рівень щастя перестає рости, коли дохід домогосподарства досягає приблизно 75 тис. Доларів на рік.

Так що гроші приносять щастя, але лише до певної межі. Строго кажучи, немає ніякої різниці, чи є ви просто забезпеченою людиною, або входите в список Forbes.

І головне: потрібно жити за коштами.

Деякі дослідження продемонстрували, що заборгованість знижує рівень щастя, а заощадження і фінансова стабільність зазвичай його підвищують. За словами Данн, "заради щастя важливіше позбутися боргів, ніж нарощувати заощадження".

Газета радить: перш ніж вбухати всі гроші в ідеальний відпустку, забезпечте себе найнеобхіднішим, загасіть кредити і відкладіть дещо на чорний день.
 


                         



Коментарі