Экономика Украины
Подобається

Три найпопулярніших питання про податок на нерухомість

18/07/2016
Три найпопулярніших питання про податок на нерухомість

З 1 липня українці почали сплачувати податок на нерухомість за 2015 рік. Нагадаємо, оподатковуються квартири площею більше 60 кв. м і будинки площею, яка перевищує 120 кв. м. Розмір податку встановлюють місцеві органи влади і він може становити до 3% від мінімальної зарплати за 1 кв. м.

Проте в 2016 році сама процедура зазнала змін, і Корупція.Маркет відповідає на три найпоширеніші питання про сплату податку на нерухомість

Що робити, якщо повідомлення про сплату податку не прийшло

Є два варіанти. Або нічого не робити, або як законослухняний громадянин з'явитися в фіскальну службу за місцем прописки з заявою та копіями правовстановлюючих документів.

Оскільки відповідальність за нарахування податку несе ГФС, неявка штрафними санкціями не загрожує. У разі якщо з нерухомістю будуть відбуватися якісь зміни, інформація про це потрапить у реєстр, і ГФС має право донарахувати зобов'язання за останні три роки. Я ні в якому разі не закликаю ухилятися від податків, але кожен приймає рішення сам.

Який останній термін сплати податку

ГФС зобов'язана надіслати податкові повідомлення до 1 липня. Однак часто зустрічається інформація, що останній день сплати податку 28 серпня, не точна. Відлік 60 днів починається з дати отримання власником нерухомості "листи щастя".

Отже, ГФС виконала зобов'язання і направила лист адресату. Отримати його на пошті може тільки особисто адресат або уповноважена особа за нотаріальним дорученням. Якщо з будь-яких причин ви не змогли отримати лист, пошта відправить його назад в ГФС. У цьому разі відлік 60 днів для сплати податку почнеться з дати повернення листи в податкову. Тому, якщо ви знаєте, що лист прийшов, але отримати його ви не змогли, рекомендую звернутися в ГФС за місцем прописки і отримати податкове повідомлення. Зробити це можна самостійно або за нотаріальним дорученням.

Оскільки податкове зобов'язання вже нараховано, неодержання повідомлення не звільняє від сплати податку. У разі несплати відповідної суми в бюджет по закінченні 60 днів, ГФС починає нараховувати штрафні санкції.

Що робити, якщо є сумніви в сумі нарахованого податку

ГФС дуже часто допускає помилки. Це можуть бути і арифметичні помилки, у розрахунку також можуть бути включені об'єкти, які, наприклад, продані. При цьому податкове повідомлення не містить ні адреси, ні самого розрахунку, що ускладнює перерахунок. Тому обов'язково перевірте і перерахуйте суму податку. Якщо ви виявите які-небудь помилки, не зволікайте і звертайтеся в ГФС з копіями документів. ГФС зобов'язана прийняти їх до уваги, перерахувати податок і виписати нове податкове повідомлення. Платите тільки ту суму, в якому ви впевнені. Повернути надмірно сплачену суму вкрай складно


                         



Коментарі