Економіка України
Подобається

Ціни на горілку зростуть – експерт

01/07/2016
Ціни на горілку зростуть – експерт

Горілка коштуватиме 70 гривень.
Незалежний аналітик ринку алкогольних напоїв Ігор Товкач в ефірі радіостанції Голос Столиці пояснив, чому держава встановлює мінімальну ціну на алкоголь, чому зростає ринок нелегального алкоголю і коли введуть нові акцизи, передає Корупція.Маркет.

Вищий адміністративний суд України скасував мінімальні роздрібні ціни на алкоголь. Суд задовольнив позов приватного акціонерного товариства Люботинський завод «Продтовари» до Кабміну та визнав недійсним постанову про мінімальні роздрібні ціни на алкоголь.

За словами представника заводу «Продтовари» Оксани Литвинової в постанові порушена процедура розрахунку мінімальної роздрібної ціни на алкогольну продукцію. Вона додала, що не були враховані інтереси дрібних представників галузі, серед яких і завод, на якому вона працює.

Водночас глава асоціації «Укргорілка» Володимир Остап'юк стверджує, що після скасування постанови на мінімальні роздрібні ціни, вартість півлітрової пляшки горілки знизиться, становитиме приблизно 39 грн 90 коп. Він додав, що за останніми підрахунками Мінфіну, ціна півлітрової пляшки горілки не може бути менше ніж 68 грн.

Скільки коштуватиме горілка, і які чинники впливають на формування її ціни в ефірі радіостанції Голос Столиці спрогнозував незалежний аналітик ринку алкогольних напоїв Ігор Товкач.

Для чого взагалі встановлювалася мінімальна роздрібна ціна на алкоголь?

– Мета одна – забезпечити виробникам легального алкоголю якийсь прибуток і тим самим нібито зменшувати тіньовий ринок, тому що є певні витрати, які несуть великі компанії національного рівня. Вони багато витрачають на рекламу, утримують свою мережу дистриб'юторів, щоб розвести товар по всій країні. Для того щоб увійти в мережі, теж потрібно платити додаткові гроші. Ці витрати, як правило, лягають на невеликих, регіональних виробників, яким, власне, і є цей завод. Але практика показує, що цей захід реально не впливає на зменшення тіньового ринку, тому що з 2008 року легальне виробництво алкоголю в Україні зменшується. І зменшується тому, що ростуть акцизи, відповідно – зростає ціна. Великий виробник йде в Кабмін і каже: «Давайте, вводьте вищі мінімальні ціни, тому що інакше ми будемо в збитку. З іншого боку, ви теж отримаєте додаткові гроші, бо зросте ціна і ми більше податків будемо відраховувати, ПДВ наприклад». Так що для великого бізнесу логіка є. Але на тіньовий ринок навряд чи впливає, тому що зменшується, більше 12% за останній рік, а взагалі з 2008 по 2014 рік падіння ринку алкоголю – це більш ніж 30%. Відповідно, цей алкоголь йде у нелегальний сегмент, де можна більше заробити, тому що вони не платять ці акцизи, послуги від ПДВ, інші види податків.

Що робити з легальним ринком? Ця постанова про скасування мінімальних роздрібних цін на алкоголь вплине на ринок цієї продукції і на ціни? Що зміниться після цього?

– Залежно від того, як швидко Кабмін введе нові роздрібні ціни, тому що суд не заборонив саме поняття «мінімальна роздрібна ціна», він просто сказав, що та ціна, яка була виставлена за часом саме постанов, підвищена ціна, розрахована неправильно. У нас було підняття акцизів, і роздрібна ціна, якщо ми говоримо про міцний алкоголь, була майже 55 грн за півлітрову пляшку горілки. І ці хлопці витратили масу часу, щоб повернутися з 55 гривень мінімальної ціни до 39,9. Тепер, за словами Остап'юка, Кабмін підготував нові, більш високі роздрібні ціни. Відповідно, як тільки буде підписано постанову, то ця ціна — 39,9 грн – протримається до тих пір, поки Кабмін не прийме нову, більш високу ціну, тому що в цій ціні 30 – тільки податки. Зрозуміло, що ніхто не зможе працювати на прибуток. Тобто потрібна нова, обґрунтована ціна, яка б враховувала інтереси дрібних виробників.


Великим виробникам вигідна висока чи низька ціна?

– Більш висока, тому що вона повинна покрити витрати, про які я говорив раніше. Є інформація, що нова ціна буде 68-70 грн, вона забезпечить певний прибуток великим виробникам.

«Продтовари» знову будуть судиться?

– Поки будуть судиться «Продтовари», їм потрібно знову дійти до Вищого адміністративного суду, то з 1 вересня, ймовірно, введуть нові акцизи і все по новій.

А навіщо тоді треба було затівати метушню зі скасуванням мінімальної ціни на алкоголь?

– Зі скасуванням постанови, давайте не плутати. Тому що вони відкотилися просто до старої ціни, яка існувала ще в 2014 році – 39,9 грн тоді були обґрунтовані з точки зору прибутковості великого виробника.

Ви ж кажете, що це невигідно, в тому числі і дрібним виробникам?

– Така низька ціна, занадто низька, вона їм теж невигідна буде. Мінімальна планка – 39,9. Інші виставлять 41-45, кожен буде ставити ту ціну, яка йому прийнятна. Але зараз йде лобіювання більш високої ціни, тобто під 70 гривень. Цю ціну вважають обґрунтованою великі виробники.

А для чого держава встановлює мінімальну ціну на алкоголь?

– Вони вважали, що це шлях до боротьби з тіньовим ринком, бо якщо стоїть на полиці продукт за ціною нижче собівартості, тобто всіх витрат підприємства, то, очевидно, він потрапив у руки якимось неправильним шляхом.

Але ми бачимо, що чим більше мінімальна ціна, тим більше тіньового ринку.

– Трохи не так. У алкоголю є максимальна роздрібна ціна та мінімальна. Практика показала, що це не працює, цей інструмент. Наберіть в гугл – куплю або продам алкоголь дешево. Ви побачите, що десятилітрову упаковку можна купити за ціною в два рази нижче мінімальної роздрібної. Це найвищий канал продажу. Причому, і самовивіз, доставка. Це ніхто не моніторить. Є дрібнооптові ринки, де теж без ліцензії й іншого можна купити все, що завгодно. Починати ефективну боротьбу, не забуваючи боротися і з місцями виробництва, потрібно з перекриття каналів надходження в продаж цього алкоголю. До тих пір, поки не будуть заборонені канали дистрибуції, поки не буде підвищено штрафи за реалізацію, збут, виробництво, порядку не буде.