Економіка України
Подобається

Для тих, у кого пенсія нижче 10740 гривень, скасовано податок

01/07/2016
Для тих, у кого пенсія нижче 10740 гривень, скасовано податок

Як відомо, 2-го червня Верховна Рада з подачі Гройсмана визначилася, що податок на пенсії складе 18%. Стягувати його будуть з тих, у кого пенсія перевищує 10740 гривень.

Причому, не з усією величини пенсії, а лише з суми перевищення цього показника. З сьогоднішнього дня ця норма вступила в силу. Про це нагадав віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко і оцінив кількість тих, у кого в зв'язку з цим пенсія на руки виросте, в 300 тисяч чоловік, передає Корупція.Маркет.

Наприклад, якщо пенсія становить 11 тисяч гривень, то податок складе 18% від 360 гривень -тобто 64.8 грн.

Для тих, у кого пенсія нижче 10740, податок скасовано. Нагадаємо, стягували його без усіх, а з тих, хто отримував пенсію, яка перевищувала поріг в кілька мінзарплати (точніше – три прожмінімума).

Оподаткування скасували як для працюючих, так і непрацюючих пенсіонерів.

Нагадаємо, що в середині травня Верховна Рада проголосувала також за збільшення прожиткового мінімуму, а значить, і рівнів мінімальних пенсій і зарплат. Правда, мова йде про підвищення виплат з 1-го грудня.

Тепер в державному бюджеті на 2016 рік передбачено, що з 1 грудня поточного року прожитковий мінімум на одну людину складе 1,544 тис. Грн (з 1 травня він становить 1,399 тис. Грн), раніше планувалося підвищення до 1,496 тис. Грн.

Мінімальна зарплата з 1 грудня поточного року складе 1,600 тис. Грн, хоча підвищення планувалося до 1,550 тис. Грн (з 1 травня мінімальна зарплата – 1,450 тис. Грн).

Нагадаємо, що Закон «Про державний бюджет України на 2016 рік» передбачає збільшення з 1 травня прожиткового мінімуму і, відповідно, всіх виплат, які пов'язані з цим соціальним стандартом. Тому 6 квітня Кабінет міністрів України прийняв ряд рішень з перерахунку мінімальної зарплати, пенсій, а також, що важливо, зарплат працівників бюджетної сфери. Зокрема, для цього було прийнято рішення збільшити посадовий оклад працівника першого тарифного розряду, що спричинить за собою підвищення всіх інших посадових окладів бюджетників.