Економіка України
Подобається

Як економити електроенергію вдома? Прості рекомендації експертів

30/06/2016
Як економити електроенергію вдома? Прості рекомендації експертів

Електроенергія в Україні постійно дорожчає. З 1 березня цього року тарифи виросли на чверть, а з 1 вересня платіжки "потяжелеют" ще на 25%, пише ubr.ua, передає Корупція.Маркет.

Зараз жителі багатоповерхівок, укладаються в нормативні 100 кВт ∙ год / місяць, платять 57 коп / кВт ∙ год. Але на практиці настільки економних користувачів мало. Щоб платити відносно дешево, потрібно з'являтися вдома вкрай рідко або практично не користуватися побутовою технікою. Ті, хто витрачає більше мінімуму, платять уже 99 коп / кВт ∙ год, а кому мало 600 кВт ∙ год / місяць – віддають за кожен зайвий кіловат 1,56 грн. Так що питання зниження витрат на оплату електроенергії стає більш ніж актуальним.

Існує чимало способів домогтися скорочення цифр в платіжках, але до найбільш дієвим експерти відносять всього два: заміну лампочок на енергозберігаючі та установку двох зонних лічильників.

"Вони відразу дають економію до 30%", – запевнив директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський.

А ось радник заступника голови КМДА, експерт з питань енергоефективності Олексій Тихонов вважає, що всі індивідуальні програми економії світла, води, опалення сукупно можуть скоротити рахунки не більше ніж на 3-5%. Колективні ж проекти (для житлового будинку як цілісного об'єкта) дозволяють економити вже цілих 20-40%. Потрібно кооперуватися з сусідами, говорить Тихонов.

Економія електроенергії: яку лампу вибрати

Але поки сусіди роздумують, нічого не завадить вам хоча б замінити звичайні лампочки енергоефективними. Найбільш популярні зараз світлодіодні лампи (LED). Вони десятикратно економічніше стандартних ламп розжарювання. Для порівняння: компактні люмінесцентні лампи (КЛЛ) дають тільки дворазову економію. Терміни окупності теж різні.

Звичайна 100-ватна лампочка розжарювання ціною 7-14 грн. споживає за рік 146 кВт ∙ год електроенергії (за умови 4-х годинної роботи щодоби). За нинішніми тарифами це – 83,22 грн. за світло. Причому 95% цих грошей буде витрачено, фактично, обігріваючи повітря, а не висвітлюючи приміщення.

Светоотдача звичайної лампи не перевищує 10-11 люменів на кожен ват споживаної потужності. Термін її експлуатації – 1 тис. Годин (приблизно 8 місяців).

Компактна люмінесцентна лампа коштує 60-80 грн. і "з'їдає" 13-20 Вт при уп'ятеро більшою світловіддачі, ніж у звичайних. Річна експлуатація КЛЛ обійдеться в 16,64 грн., Термін роботи до заміни – 10 тис. Годин або чотири роки. Нескладно підрахувати, що така лампа окупиться вже через рік.

Найекономічніші, але і найдорожчі, лампи – LED. При вартості 100-150 грн. вони споживають всього 10 Вт, а працюють 50 тис. годин. Їх світловіддача в 10-12 разів вище, ніж у звичайних ламп розжарювання. Відповідно, щорічна плата за світло при використанні світлодіодного аналога складе всього 8,32 грн. Правда, через порівняно високу вартість окупається вона найдовше – до 2 років.

Зате, порівняно з іншими лампами, LED мають велику механічну міцність: у них немає тендітної скляної колби, вони краще витримують часті включення / вимикання.

При купівлі енергозберігаючих ламп для економії варто поцікавитися, яке світло вони випромінюють – теплий або холодний. Їх ранжируют залежно від так званої кольорової температури (Т або ССТ, вимірюється Кельвіна). Для теплого світла даний показник становить 2700-3300 К, для холодного – 5300-6500 К.

Тепле світло найбільш близький до природного сонячного, тому його рекомендують використовувати для житлових приміщень.

Лампи з холодним світлом (як у люмінесцентних примірниках) краще для кухонь, офісів, кабінетів, гаражів, майстерень. У приміщеннях, які повинні максимально висвітлюватися (гардеробні, гримерки, перукарні, медкабінети та ін.) Важливо, щоб коефіцієнт передачі кольору (CRI або Ra) був вище 90.

Вночі прати дешевше

Другий ефективний спосіб економії електроенергії – плата за нічним тарифом (23: 00-7: 00), який у нас вдвічі нижче, ніж днем.

Тарифи, диференційовані за часом доби для населення, затверджені постановою НКРЕКУ №221 від 26 лютого 2015 р

Тарифна сітка включає три рядки. Особливість третього – нічного – тарифу наступна: з 23:00 до 7:00 електроенергія буде на 60% дешевше звичайного, але ось в години пікового споживання доведеться платити в 1,5 рази більше нормативу.

За інформацією "Київенерго", 3-зонний тариф вигідний, якщо в години пікового споживання (8: 00-11: 00 + 20: 00-22: 00) використання енергії мінімально. А ось 2-зонний дозволяє знизити витрати беззастережно. Максимально ефективною економія буде для тих, хто споживає близько 500 кВт ∙ год електроенергії щомісяця.

Скажімо, при місячному витрачанні 65 кВт ∙ год днем ​​плюс 28 кВт ∙ год вночі розрахунок по 2-зонним тарифом дозволить зберегти всього 8 грн. Але чим більше споживання, тим помітніше економія електроенергії.

"Пральні, посудомийні, сушильні машини, бойлери та навіть електричні духовки часто програмуються на нічний режим роботи. Ці пристрої споживають багато енергії, тому їх вигідно включати вночі, коли дешевше. Такий режим експлуатації приладів буде вигідний сім'ям з маленькими дітьми, де доводиться багато прати , сушити, готувати ", – пояснив Олексій Тихонов.

Вести облік енергії з метою економії за різними розцінками дозволяють багатозонні лічильники. Їх вартість стартує з 1,2 тис. Грн., А за програмування пристрою на дві або три зони роботи енергетики візьмуть ще близько 300 грн.

Крім того, треба бути готовим пройти безліч бюрократичних процедур. Спочатку потрібно подати заявку на установку приладу, придбати його, запрограмувати. Потім встановити, опломбувати лічильник. Після цього змінюється договір про оплату електроенергії, і можна розраховуватися за диференційованими тарифами.

Як раніше заявляв директор дочірнього підприємства Electrolux Олександр Кузик, невелика різниця вартості нічний і денний електроенергії, а також система субсидій не сприяють раціональному використанню ресурсу. Наприклад, для розвинених країн нічний і денний тариф можуть значно відрізнятися, тому там енергоефективна техніка окупається значно швидше, ніж у нас.

Перевірені методи економії електроенергії

Для зниження споживання електрики експерти також рекомендують купувати побутову техніку з енергоспоживанням класу "А" і вище (А +, А ++). Але такі прилади коштують дорожче. Цінова різниця між економною моделлю класу А і найбільш витратною (G) може становити приблизно 30-40%.

Чи не будуть зайвими і банальні способи заощадити, наприклад, не допускати, щоб на холодильник падали прямі сонячні промені або він нагрівався від плити. Адже тоді витрата електроенергії може зрости багаторазово, так як пристрою доведеться для підтримки заданої температури форсувати роботу.

Пральну машину також краще завантажувати згідно з рекомендаціями виробника. Занадто велика або надто маленька завантаження не дозволяють економно витрачати електрику. Скажімо, "недовантаження" призводить до перевитрати електроенергії: мінус 10-15%; неправильна програма прання – до 30%.

Олексій Тихонов радить господиням придивитися до індукційних плит. Вони розігрівають металевий посуд високочастотним магнітним полем, як – мікрохвильовки. "Такі моделі значно економніше. Правда, вони вимагають спеціального посуду (зі сталі з магнітними властивостями)", – пояснює експерт.

Втім, вже є плити, де частина конфорок – звичайні електричні, а частина – індукційні.

Можна економити електроенергію при експлуатації чайника. Не варто кип'ятити літр води, щоб випити чашку чаю. Також треба своєчасно видаляти накип. Чайник, як правило, споживає від 2 до 3 кВт: економія може бути помітною.

Нарешті, потрібно вимикати з розетки непотрібні зараз мультимедійні пристрої. Наприклад, за годину роботи в сплячому режимі струменеві і лазерні принтери "з'їдають" 2-4 вата, а бездротові телефони (споживач – база) – 1 ват. Стільки ж "тягнуть" зарядні пристрої різних типів: першочергово – для мобільних телефонів.

Світло та тінь

Деякі споживачі намагаються зменшити рахунки за світло, не заморочуючись економією, а просто крадучи електроенергію.

Різні пристрої (від магнітів до саморобних мережевих приладів) дійсно можуть змусити лічильник або зупинитися, або зовсім крутитися "назад".

"Можна відмотувати кіловати на електромеханічних лічильниках; в імпульсних – це недоступно. Більш того, якщо буде порушена пломба або виявиться хоч якесь втручання, то енергокомпанія має право демонтувати лічильник. А підтверджені неправильні показники тягнуть за собою штрафи. До нас вже зверталися громадяни, яких оштрафували на 30-50 тис. грн. ", – розповів радник заступник голови КМДА.

Досвідчений електротехнік завжди розкриє будь-нечесний спосіб економії електроенергії. А деякі лічильники вже обладнуються спеціальними індикаторами, що фіксують втручання в їх роботу.

За словами Олексія Тихонова, "Київенерго" штрафує виходячи з перетину кабелю (пропускна потужність): множать цей показник на час користування несправним приладом.

"Тому лічильники краще не чіпати. А якщо ви раптом виявите, що це намагався зробити хтось інший, і пломба порушена, потрібно повідомити про це, зателефонувавши за номером 1588. Після дзвінка треба написати і подати до найближчого відділення енергокомпанії два примірника заяви, один з яких повинен містити вхідний номер ", – говорить експерт.

Так можна уникнути звинувачень у навмисному пошкодженні приладу. Перевіряти пломбу треба кожен місяць при знятті показань.

Це потрібно, щоб вчасно виявити шкідництво самих представників енергокомпаній. Адже інспектори отримують премію від кількості штрафів, тому іноді "накручують" показники.

Для найактивніших експериментаторів з лічильниками передбачена і кримінальна відповідальність. Згідно зі статтею 188-1 Кримінального кодексу, за викрадення електричної енергії порушникам загрожує штраф або позбавлення волі на строк до 3 років. Але для кожного нового дії з обліку перебувають свої методи "економії".

"Уже використовують навіть електромагнітні гармати. Рік тому були зафіксовані випадки, коли в радіусі 500 метрів вся електроніка просто переставала працювати. Це робилося колективно", – говорить Валентин Землянський.