Економіка України
Подобається

Всесвітній банк: Україна зобов’язана підвищити акциз на сигарети в 6 разів

30/06/2016
Всесвітній банк: Україна зобов’язана підвищити акциз на сигарети в 6 разів

Про це йдеться в прес-релізі Світового банку за підсумками круглого столу «Покращення громадського здоров'я та економічні вигоди від наближення акцизів на тютюнові вироби в Україні до рівня країн ЄС», пише Еxpres.ua, передає Корупція.Маркет.

Якщо вірити цим документом, відповідно до євроінтеграційних зобов'язань, Україна має підвищити специфічну ставку акцизу на сигарети до 90 євро за 1000 штук. А станом на сьогодні цей показник становить 425,75 гривні, або 15 євро. Синхронно з цим в останні дні Державна фіскальної служба винесла на громадське обговорення проект постанови «Про встановлення розміру мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну».

Мінімальні ціни на сигарети без фільтра уряд хоче встановити на рівні 15 гривень за пачку, з фільтром – 15,74 гривні.

– Якщо постанова буде прийнята, то ті сигарети, які продають зараз по 11-12 гривень, коштуватимуть 16-17 гривень, – каже Андрій Скіпальській, керівник Українського центру контролю над тютюном ГО «Життя». – Адже до мінімальної роздрібної ціни додасться 5% акцизу по реалізації. Можливо, мінімальні ціни будуть впроваджені вже з 1 серпня.

– Чому уряд вирішив піти на цей крок?

– Мотивують тим, що держбюджет додатково може отримати 1,5 мрд. грн. надходжень. Але таких обсягів казна не побачить, вони будуть значно скромніші. На мою думку, вводячи мінімальні ціни, деяким корпорації просто дають можливість збільшувати маржу прибутку.

– Що ви маєте на увазі?

– Введення мінімальних цін вигідно, перш за все, двом транснаціональним тютюновим корпораціям – «Філіп Морріс» і «Джапан Тобакко Інтернешнл», які торгують сигаретами середнього і преміум-класу. Вони зможуть відбити певну частину ринку. Тому компанії, які виробляють недорогі сигарети, змушені будуть реалізовувати їх за мінімальними роздрібними цінами, встановленими урядом. І зрозуміло, коли буде дві пачки з однаковою роздрібною ціною, наприклад, «Прима» та «Winston», то споживач вибере найбільш популярний бренд, тобто «Winston». Маємо не що інше, як продовження корпоративних воєн.

– Якщо будуть впроваджені мінімальні ціни на сигарети, то число курців знизиться?

– Сподіваємося, що так. Хоча за минулий рік споживання тютюнових виробів не скоротилася. Тютюнові корпорації в другій половині року тримали низькі ціни на сигарети, тому що забили свої склади дешевою продукцією, знаючи, що акцизи будуть рости. Споживання залишилося на рівні 60 – 65 млрд. Штук сигарет на рік. За поширеністю куріння відбулося незначне, але зниження – на 1%. Поки 25% дорослого населення щодня курить. Курцями є 35-38% чоловіків і 10% – жінок.

– Європа, мабуть, зацікавлена, щоб у нас підвищувалися ціни на сигарети. Це ж зменшить контрабанду з України?

– Так, наші сигарети залишаються чи не найдешевшими в регіоні. Цим і пояснюється високий рівень контрабанди. Близько 10% легально вироблених і проданих сигарет в Україні нелегально вивозять до країн ЄС. Рано чи пізно повинні дійти до того, що мінімальна ціна пачки сигарет буде коштувати 3-3,5 євро (100-120 гривень). Адже виконання Рамкової конвенції ВООЗ по боротьбі проти тютюну та Угоди про асоціацію між Україною та ЄС (стаття 352) передбачають щорічне зростання ставок акцизів на регулярній основі – з урахуванням рівня інфляції та доходів населення. Україна повинна підвищити специфічну ставку акцизу на сигарети до 90 євро за 1000 штук. На сьогодні цей показник становить 425,75 гривні, або 15 євро. Це може статися протягом найближчих восьми років.