Економіка України
Подобається

Як аптеки заробляють на українцях

29/06/2016
Як аптеки заробляють на українцях

Незважаючи на зниження продажів ліків, аптекарям вдається підвищувати прибуток за рахунок суміжних товарів
В Україні продовжує падати попит на ліки, розповіла UBR.ua провідний аналітик компанії Pro-Consulting Валерія Федорчук, передає Корупція.Маркет.

У штуках їх продажу знижуються, хоча через підвищення вартості препаратів в грошах ринок медикаментів продовжує зростати. За даними компанії "Бізнес Кредит", в травні 2016 р аптечні продажу ліків в Україні зросли на 21% (в порівнянні з аналогічним періодом минулого року) – до 3,454 млрд. Грн.

Але в натуральному вираженні ємність ринку впала до 1,5 млрд. Упаковок, або на 12,3%. За перший квартал 2016 г. Киев зібрав від продажів лікарських препаратів 1650,1 млн грн. Недалеко пішли Дніпропетровська і Харківська область (1180,2 млн грн. І 1109,1 млн грн.). Анти рекордсменом з продажів значно Луганська область з 123,9 млн грн. Низькими виявилися і показники Волинської та Тернопільської області (207,9 млн грн. І 202 млн грн.).

Експерти кажуть, що вирішальним фактором при покупці того чи іншого препарату служить ціна, а вона останнім часом тільки зростає.

"Середньозважена вартість однієї упаковки ліків збільшилася більш ніж на 35% і склала 42,5 грн", – говорять в Pro-Consulting.

Щоб хоч якось згладити вплив подорожчання медикаментів на продажу, аптечні мережі розширюють асортимент суміжних товарів.

"Зростання частки нелекарственних коштів в аптечному асортименті почався ще в 2009-му, хоча тоді він був обумовлений більше адміністративним тиском на аптеки: держрегулюванням цін, ПДВ та ін. Так, якщо в 2008 році частка нелекарственних товарів в асортименті аптек становила 7%, то в 2015-му – 18% ", – зазначила UBR.ua консультант з маркетингу компанії" Бізнес-Кредит "Олена Карчевська.