Технології
Подобається

Смартфони «підсадили» людей на нову залежність

26/06/2016
Смартфони «підсадили» людей на нову залежність

Останнім часом психологи серйозно стурбовані новим проявом інтернет-залежності, повідомляє Корупція.Маркет
 
Зараз дуже поширене явище, коли людина не може відірватися від смартфона навіть під час спілкування з близькими. Така поведінка називають фаббінгом (англ. Phubbing – від поєднання слів «phone» – телефон і «snubbing» – зневага), повідомляє Fusion.

За словами вчених, користувачі смартфонів визнають фаббінг соціальною проблемою. Як правило, людей дуже дратує, коли співрозмовники їх ігнорують і концентруються на своїх смартфонах. Однак вони не помічають, як часто роблять це самі.

Дослідники опитали 251 осіб (93 чоловіків і 158 жінок у віці від 18 до 66 років). Респонденти повинні були згадати, скільки разів в день вони відволікаються на смартфон під час розмови з іншими і як часто спостерігають таку звичку у співрозмовників.

В результаті 53% жінок і 21% чоловіків сказали, що відволікаються на смартфон під час бесіди мінімум двічі. З боку співрозмовників фаббінг регулярно помічають 67% жінок і 37% чоловіків. Такі результати вчені пов'язують зі слабкою здатністю до самоконтролю і так званим синдромом FOMO (fear of missing out) – нав'язливим страхом пропустити щось важливе в стрічці новин.

Вчені також стверджують, що фаббінг викликає ланцюгову реакцію. Якщо людина бачить демонстративне ігнорування від свого співрозмовника, то і сама починає шукати підтримку в соцмережах. В результаті така поведінка перестає бути неприємною для обох сторін.


                         



Коментарі