Економіка України
Подобається

Торгові мережі в Україні накрила криза – експерт

21/06/2016
Торгові мережі в Україні накрила криза – експерт

Багато торгових мереж не в змозі далі повноцінно обслуговувати свої борги. У той же час, вони не є привабливими для покупки конкурентами, передає Корупція. Маркет.

Про це написав у своєму Facebook директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко:
 
"На ринку рітейлу ситуація дуже драматична. Вона схожа на банківську кризу. Практика поглинань в українському рітейлі останніх 8 років показує, що ставка багатьох гравців на капіталізацію бізнесу, не виправдала себе. Коли мережу виставляється на продаж, більш сильним конкурентам цікавий не їх бізнес, оскільки він часто не прозорий і без чіткого позиціонування, а цікаві тільки їхні торгові площі. Але практично всі гравці, працюють на орендованих площах.
 
У зв'язку з цим ціна покупки-продажу торговельної мережі часто складається з вартості торгового обладнання і бонусу за поступку торгових площ. В результаті ціна поглинання не висока.

У 2016 році кілька великих торгових мереж зробили спробу провести злиття активів, і утворити продуктову торговельну мережу, яка б охоплювали практично всі регіони України. Однак на шляху постала проблема токсичності активів, тобто заборгованості банкам, постачальникам і кредиторам.

Конкуренція на ринку рітейлу в Україні не рівномірна. У Західній Україні слабка присутність провідних українських рітейлерів. Є регіони, як наприклад, в Мукачево, в яких конкуренція відсутня взагалі. Там присутня тільки торговельна мережа «Барва». Всі інші не можуть купити або орендувати земельну ділянку, або просто торгову площу під супермаркет. Для протидії конкуренції включаються всі адміністративні важелі. Але така ситуація є швидше винятком, ніж правилом.

Найбільш конкурентними регіоном є, звичайно ж, Київ. Він привертає всіх гравців ринку високим рівнем доходу своїх покупців. Але він вимагає високих інвестицій у відкриття кожної нової площадки. Тому всі найбільші торговельні мережі, як українські, так і іноземні, за винятком мережі «АТБ» базовим регіоном є Київ.

В цьому році ми ще побачимо продаж бізнесу великими гравцями рітейлу ще більш сильним конкурентам. Деякі мережі продаватимуть весь свій бізнес, а деякі, як Billa, можуть розпродати магазини в тих регіонах, які не вписуються в їхню стратегію. Об'єктами потенційного поглинання виступають продуктові мережі, що займають з 6 по 15 місця. Більш дрібні мережі малоцікаві великим гравцям. А найбільшими «збирачами» активів протягом 2016-2017 років будуть мережі з ТОП-5, такі як "АТБ", "Сільпо" та "Ашан".
 


                         



Коментарі