Економіка України
Подобається

Податки: де і скільки платити, – кажуть експерти

21/06/2016
Податки: де і скільки платити, – кажуть експерти

Зараз для власників бізнесу питання платити чи не платити податки вже не варто. Йдеться про те, де і скільки платити, кажуть експерти.

"Податкові втрати на рівні 10-12% вже вважаються нормальними, і підприємці готові платити таку суму", – розповів UBR.ua голова ради директорів інвестиційно-консалтингової групи BPT Group Вадим Поляков.

За словами експерта, вже зараз українським власникам треба визначитися – резидентом якої країни бути. Або залишитися в Україні і платити податки як фізособа, або отримати посвідку на проживання в одній з країн Євросоюзу і вибрати для реєстрації компанії юрисдикцію з мінімальними податками.

При цьому варто враховувати: робота з класичними офшорами стає все менш ефективною. У податковому плануванні, як вважає експерт, будуть все частіше задіяні європейські компанії зі зниженим рівнем оподаткування.

податківці об'єднуються

Така тенденція сприяє кілька чинників. По-перше, в 2017-2018 рр. запустять механізм автоматичного обміну податковою інформацією між країнами.

Нагадаємо, Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) ще в 1988 році була укладена багатостороння Конвенція про взаємну адміністративну допомогу в податкових справах, ст. 6 якої встановлює, що країни-учасниці можуть окремо домовитися про автоматичне обміні фінансовою інформацією за взаємною згодою їх уповноважених органів.

"Щоб реалізувати це положення, в 2014 році ряд країн-учасниць ОЕСР підписали багатосторонню угоду про автоматичне обміні фінансовою інформацією між уповноваженими податковими органами, яким планується імплементувати стандарт автоматичного обміну інформацією, що стосується податків. Поки Україна не приєдналася до цієї угоди", – пояснює партнер юридичної фірми "ОМП" Дмитро Михайленко.

Але документ підписала вже 61 юрисдикція, в тому числі багато офшори: наприклад, Бермудські, Кайманові, Британські Віргінські острови, Коста-Ріка, о. Мен, Гернсі, Гібралтар, Джерсі. З зобов'язалися здійснити перше надання інформації в 2017-2018 рр.

"Поки не укладені конкретні угоди між країнами, незрозумілий механізм такого обміну, обсяги інформації та шляхи її передачі. Отже, не можна сказати, як в реальності це буде працювати. Але вже зараз ясно, що такий обмін буде", – переконаний Вадим Поляков.

Автоматична процедура отримання інформації спростить роботу податківцям, в тому числі, і українським.
Вони зможуть отримувати дані безпосередньо від зарубіжних банків, які зазвичай мають більш детальною інформацією про бенефіціарів, ніж реєстратори. Це торкнеться і тих структур, які не мають дочірніх компаній в Україні.

"Це обумовлює необхідність зваженого і комплексного підходу як до вибору юрисдикції, так і до структури володіння активами за кордоном. Потрібно враховувати, як короткострокові вимоги вітчизняного законодавства, так і середньострокову перспективу приєднання України до автоматичного обміну інформацією", – вважає Дмитро Михайленко.


                         



Коментарі