Економіка України
Подобається

Спрощено держреєстрацію ліків

19/06/2016
Спрощено держреєстрацію ліків

Президент Петро Порошенко підписав Закон «Про внесення змін до статті 9 Закону України« Про лікарські засоби »щодо спрощення державної реєстрації лікарських засобів. Про це повідомляє прес-служба АПУ, передає Корупція. Маркет.

Глава держави назвав підписання документа неординарною подією, до якої країна йшла довгі роки, адже весь час окремі представники влади, бізнесу і монополісти ринку медичних препаратів намагалися вибудувати ті чи інші бар'єри.

Під час зустрічі з представниками громадськості та активістами, які приєдналися до розробки змін до Закону «Про лікарські засоби» Петро Порошенко підкреслив, що з набранням чинності документа держава і суспільство матимуть відразу кілька позитивних результатів.

«Підвищиться якість лікарських засобів. Буде створена конкуренція на внутрішньому ринку. Надходитимуть аналогічні препарати і за рахунок конкуренції людина зможе вибирати собі оптимальне співвідношення ціни і якості », – сказав президент. Петро Порошенко також додав: «Ми перекриваємо ще один канал фінансування корупції в Україні, і це також очевидні переваги. І третя позиція – до нас в Україну зможуть нарешті приходити провідні фармакологічні компанії, які з етичних міркувань відмовлялися платити хабарі. На сьогоднішній день ворота для них – для чесних і порядних – в Україні відкриті ».

Крім цього, як зазначив Глава держави, імплементація закону сприятиме підвищенню позитивного іміджу України в світі. «Ми, з країни третього світу в частині фармакології, переходимо на зрозумілу позицію для всіх наших партнерів. Це дуже хороший і ефективний спосіб імплементації Угоди про асоціацію та виконання наших твердих обіцянок щодо його реалізації », – підкреслив Петро Порошенко.

Президент також акцентував, що прийняття закону є лише першим кроком до запуску системного реформування всієї сфери охорони здоров'я. «Попереду у нас ще величезна робота і я закликаю до спільних, скоординованих і погоджених дій», – зазначив Глава держави, вітаючи волонтерів і всіх українців з такими необхідними і важливими змінами.

Виконавчий директор Благодійного фонду «Пацієнти України» Ольга Стефанишина зазначила, що в даний час реформа охорони здоров'я для кожного українця чи не на першому місці, і подякувала президенту і всіх представників влади за підтримку громадських ініціатив, спрямованих на поліпшення ситуацій в цій сфері.

«Дуже важливо, що перші особи держави це дуже добре розуміють. 80% українців зараз не можуть собі купити базові ліки в аптеці, бо вони дорогі; тому що їх немає. Не дивно, що перші кроки у реформі охорони здоров'я стосуються саме ліків. Ви назвали дуже правильний крок – закупівля ліків через міжнародні організації », – сказала вона, зазначивши, що« завдяки цьому вже вдалося заощадити майже 1 млрд грн. ».

«Це дуже показовий приклад, коли громадськість, Кабінет Міністрів, Адміністрація Президента, сам президент і Верховна Рада працюють злагоджено. Це ті, хто згрупувалися і боролися за найдорожче, що є у людини – життя, яка залежить від ліків », – підкреслила Ольга Стефанишина.

Вона передала президенту малюнок від семирічної дівчинки Нонни з міста Києва, яка має хворобу Вілебраднта. «Спасибі за ліки», – написала дівчинка.

Директор БФ «Пацієнти України» висловила надію, що після вступу в силу Закону необхідні ліки для хворих на гемофілію, онкозахворюваннями та іншими вже найближчим часом будуть в лікарнях.

Ольга Стефанишина також підкреслила, що для імплементації Закону необхідне прийняття низки підзаконних актів і передала їх список президенту. Глава держави доручив в.о. міністра охорони здоров'я Віктора Шафранському підготувати ці підзаконні акти до розгляду вже на найближчому засіданні уряду.

В. о. міністра охорони здоров'я зазначив, що Закон є першим і дуже важливим кроком на шляху стабілізації та здешевлення цін на ліки. За його словами, вже завтра Міністерство звернеться до провідних світових виробників із закликом до реєстрації ще незареєстрованих в Україні лікарських засобів різних нозологічних груп, в першу чергу, онкологічних, кардіологічних, ревматичних і інших препаратів, які є життєво необхідними.

Віктор Шафранський повідомив, що до 1 серпня планується запуск процесу референтного ціноутворення на лікарські засоби, що за попередніми оцінками призведе до 20% зниження цін на ліки, які закуповуються за бюджетні кошти, а з 1 жовтня – реімбурсація ліків для хворих на серцево-судинними захворюваннями. Також опрацьовується концепція імпортозаміщення для української фармацевтичної промисловості.


                         



Коментарі