Економіка України
Подобається

У вартість газу заклали 50% податку

14/06/2016
У вартість газу заклали 50% податку

Тисяча кубометрів блакитного палива нині коштує 6879 гривень.

У тариф для газ для населення, який із 1 травня становить 6879 грн за тисячу кубометрів, заклали 50% податків – 20% ПДВ та 30% податку на прибуток. Про це розповів голова Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Дмитро Вовк, передає Корупція.Маркет.

"50% ціни газу становить податок. Дивлячись як порахувати і які податки враховувати. Якщо ставити запитання: скільки виходить податків на газ у комплексі для населення або поставити питання скільки податків у ціні продукту на полиці у супермаркеті, тобто якісь подвійні підходи. Ми ж усі знаємо, що в супермаркеті 20% – ПДВ, а в 20% ще є єдиний соцвнесок, у ціні газу є ще податок на прибуток приблизно 30%", – уточнив глава Нацкомісії.

У "Нафтогазі" спростували заяви про дешевий російський газ для України Вовк пояснив, як формували роздрібний тариф на газ. "Роздрібний тариф складається з ціни газу як товару, тарифів природних монополій і податків.

Кабмін встановлює ціну природного газу як товару, вона перебуває на рівні 4,942 (грн за один кубометр). Коли ви порівняєте 4,942 і фінальну ціну для населення – 6,8, різниця – це тарифи природних монополій і ПДВ. Тобто, якщо 4,942 помножити на 1,2, ви отримаєте ціну газу як товару з податками. Єдиний компонент, який регулює комісія, – це тарифи природних монополій, які складаються з "Укртрансгазу" і облгазів", – розповів керівник Нацкомісії.

Нагадаємо, із 1 липня в Україні майже вдвічі зростуть тарифи на теплопостачання та гарячу воду.
 


                         



Коментарі