Технології
Подобається

Обережно! 5 речей, які Facebook знає про вас

31/03/2016
Обережно! 5 речей, які Facebook знає про вас

Як відомо, рекламодавці Facebook можуть налаштовувати таргетовану рекламу в соціальній мережі з урахуванням історії Інтернет-активності користувачів. Це викликає бурю обурення серед захисників прав на приватність. Чи не перегинає Facebook палицю, вторгаючись в наші життя? Щоб розвіяти ілюзію права на приватне життя в Інтернеті, автори The Wall Street Journal розповіли про речі, які Facebook знає про нас.

a

1. Які сайти ви відвідуєте

Відстежуючи дані cookies, Facebook отримує інформацію про те, які сайти ви переглядаєте. Наприклад, якщо ви обирали собі годинник в Інтернет-магазині, то не дивуйтеся, якщо Facebook «вгадає» ваші бажання і почне вам показувати рекламу годинників.

Мобільна версія Facebook також використовує дані інших додатків, встановлених на вашому смартфоні. Це нововведення викликало чимале обурення з боку користувачів. У своє виправдання Facebook стверджує, що показ реклами, яка цікава користувачам, робить їх перебування на сайті приємнішим.

2. Як ви виглядаєте

Багато хто легковажно використовує Facebook в якості сховища особистих фотографій. Але чи знаєте ви, що Facebook вміє розпізнавати обличчя на фотографіях не гірше нас з вами? Тобто якщо хтось завантажить фотографію з вами або з зображенням людини, схожої на вас, Facebook запропонує йому відзначити вас на цій фотографії.

До речі, схожу технологію також використовує і Google, який спеціально для цього в 2011 році придбав компанію, що спеціалізується на розпізнаванні осіб.

3. Куди ви ходите

Якщо ви виходите в соціальні мережі зі свого смартфона, Facebook може відстежити ваше місце розташування і отримати інформацію про те, де ви працюєте, живете, робите покупки і відпочиваєте. У Facebook навіть існує функція «Друзі поблизу», за допомогою якої ви зможете отримувати повідомлення кожного разу, коли хто-небудь з ваших друзів буде знаходитися недалеко від вас.

Інформацію про місцезнаходження Facebook також використовує для персоналізації реклами. Якщо ви часто буваєте в магазині морозива, рекламодавці будуть знати, що ви ласун.

4. Ваші відносини

Facebook групує ваших друзів за списками, серед яких родичі, друзі по університету, колеги і т. п. Причому багато користувачів самостійно вказують свої зв'язки з іншими людьми, додаючи в профайлі батьків, сестер / братів, а також тих, з ким перебувають в романтичних відносинах. Просто перейшовши на сторінку користувача, ви зможете дізнатися про нього достатньо інформації, включаючи ім'я, вік, дату народження, членів сім'ї, місце проживання, місце роботи і багато іншого. Facebook також знає, кого ви шукали в соцмережі і як часто.

5. Чим ви цікавитеся

Facebook пильно стежить за вашими інтересами, в тому числі за улюбленими фільмами, музикою, книгами і т. п. Ви лайкнули пост про нову серію «Ігри престолів»? Не дивуйтеся, якщо Facebook почне показувати вам рекламу книг в жанрі фентезі.

Ви навіть не уявляєте, скільки інформації про вас можна отримати, просто відстежуючи ваші лайки. Facebook може навіть зробити висновки про ваші політичні погляди, якщо ви, наприклад, будете лайкати пости демократів і ігнорувати республіканців.


                         



Коментарі