Економіка України
Подобається

Forbes розкрив статки Порошенка і інших українських олігархів

31/03/2016
Forbes розкрив статки Порошенка і інших українських олігархів

Загальний статок сотні найбільших бізнесменів України за рік скоротився на чверть і тепер становить всього $20 млрд, що майже в 4 рази менше статку найбагатшої людини планети – Білла Гейтса ($75 млрд).

aa
Свіжий рейтинг топ-100 найбагатших людей України представив "Forbes Україна".
Тектонічні зрушення в товарно-географічній структурі українського експорту, а також трансформація в політичному житті країни спровокували низку істотних змін у списку.

Перша десятка мільйонерів має такий вигляд:
1.Рінат Ахметов.

Його статок оцінюється в $2,3 млрд, знизившись за останній рік на $4,6 млрд.

Падіння вартості активів мільярдера пов'язано зі зниженням світових цін на залізорудну сировину і метал. До того ж падав попит на продукцію гірничо-металургійного комплексу і всередині країни. До того ж практично всі підприємства Ріната Ахметова мають велику заборгованість перед кредиторами.

2.Ігорь Коломойський.

Його статок оцінюється в $1,3 млрд. За останні п'ять років статок найбагатшого жителя Дніпропетровська скоротився більш ніж в два рази.

У минулому році він покинув пост губернатора Дніпропетровської області та погодився зі зміною посади керівника "Укрнафти", яку обійняв Марк Роллинс. Але незважаючи на зміни в структурі компанії, ключові менеджери групи "Приват" все ще залишаються на своїх місцях.

3.Геннадій Боголюбов зберіг розмір свого статку на колишньому рівні – $1,3 млрд.

Через анексію Криму та війни в зоні АТО ПриватБанк втратив кілька сотень відділень і кардинально скоротив виручку – до 267 млн ??гривень. Проте, саме ПриватБанк сьогодні входить в список системно важливих для країни банків.

4.Віктор Пінчук.

Його стан оцінюється в $1,2 млрд.

Останні кілька місяців для мільярдера були успішними: йому вдалося укласти мирові угоди відразу за двома позовами до Коломойського. Умови не розкриваються, але за деякими даними, Пінчук зможе отримати кілька сотень мільйонів доларів компенсації.

5.Юрій Косюк.

Його стан оцінюється в $1 млрд.

Незважаючи на кризу, Косюк продовжує інвестувати в розвиток бізнесу: в 2016-му тільки в українські проекти буде вкладено до $110 млн. До того ж Косюк запускає власне виробництво і переробку м'яса птиці в Нідерландах.

6.Петро Порошенко.

Статок президента України оцінюється у $858 млн, за останній рік він зріс на $100 млн.

Крім корпорації Roshen, яку Порошенко передав у сліпий траст, він володіє Міжнародним інвестиційним банком, є бенефіціаром холдингу "Укрпромінвест-Агро". Також в його власності низка активів у крохмальній, автомобільній, суднобудівній та машинобудівній галузях.

7.Олексій Вадатурський, чий статок за рік зріс на 50% і оцінюється тепер у $840 млн.

Незважаючи на кризу, Вадатурський продовжує активно інвестувати в розвиток "Нібулону".

8.Олександр Ярославський з показником в $721 млн.

Зараз Ярославський не поспішає інвестувати в нові проекти: потрібні відповідні сигнали від влади.

9. Андрій Веревський, стан оцінюється в $694 млн.

За підсумками 2015-го чистий прибуток його компанії "Кернел" склав $106,9 млн проти збитку $98,3 млн в 2014-му.

10. Леонід Черновецький.

Його стан оцінюється в $680 млн.

Сам Черновецький зараз проживає в Грузії, де і збирається провести залишок життя. Всіма бізнес-справами займається його син Степан.

Цікаво, що першу десятку рейтингу покинули Вадим Новинський, який володіє чвертю "Метінвесту", а також власник Ferrexpo Костянтин Жеваго.


                         



Коментарі