Дизайн
Подобається

8 цікавих фактів про радянський гранчак (ФОТО)

29/02/2016
8 цікавих фактів про радянський гранчак (ФОТО)

11 вересня виповнюється 70 років знаменитому радянському граночаку.
Цей невід'ємний атрибут радянського побуту був вперше виготовлений в 1943 році на найстарішому скляному заводі Росії в місті Гусь-Хрустальний саме в тому вигляді, в якому ми звикли його бачити.

sdfv


Класика посуду радянських часів, сьогодні стакан стає раритетом. Пропонуємо познайомитися з цікавими фактами, що стосуються цим посудом.

1
1. Радянський гранчак створив скульптор. Так вважається, що дизайн саме для цієї склянки розробила відомий радянський скульптор, творець знаменитого монумента «Робітник і колгоспниця» Віра Мухіна. За однією з легенд, вона створила цей «шедевр» скляного посуду разом з автором «Чорного квадрата» Казимиром Малевичем в блокадному Ленінграді в 1943 році.

3


2. Вартість склянки залежала від кількості граней. Випускалися склянки з 10, 12, 14, 16, 18 і 20 гранями. Були ще з 17, але випуск з непарною кількістю граней більш складний, тому зупинилися на найбільш прийнятному і зручному – з 16 гранями. Перші гранчаки були з 10 гранями і коштували 3 копійки. Класичний 16-ти гранний – 7 копійок, а якщо більше рифлений, з 20 гранями, то 14 копійок. Але місткість стакана залишалася незмінною: до скляного обідка – 200 мл, до країв – 250 мл.

 4


3. Поява гранчака обумовлено науково-технічним прогресом. Таку форму і структуру склянки продиктувала виробнича необхідність, а не фантазія художника. Ще до війни радянськими інженерами було винайдено чудо техніки – посудомийна машина, в якій могла митися посуд тільки певної форми і розміру. Саме такий стакан дуже підходив для цього агрегату, і до того ж він був дуже міцний через товщину і особливо спосіб виготовлення скла.

5


4. З радянським гранчаком пов'язаний відомий вислів «зметикувати на трьох». За часів Хрущова заборонили торгувати горілкою на розлив, а з продажу прибрали дуже зручні пляшки, звані «мерзавчики» – по 125 мл і «чвертку» – по 200 мл. Тепер півлітрова пляшка горілки в 2 склянки не поміщалася, а на три ділилася ідеально – «по совісті». Якщо налити в стакан до скляного обідка, то входить рівно 167 грамів горілки, що становить третину півлітрової пляшки.

2


5. Молдавський історик називає радянський гранчак як причину пияцтва в Молдавії. За словами В'ячеслава Стевіле, до 1944 року, поки радянські війська не звільнили Молдову від фашистських окупантів, в країні пили з маленьких стаканчиків об'ємом 50 мілілітрів. Радянські солдати принесли гранований місткий стакан, стійкий від падіння і міцний. Після цього молдовани стали пити більше.

6


6. У народі радянський гранчак називали «маленковскім». Це пов'язано з міністром оборони Георгієм Маленковим, за наказом якого для окремих категорій військовослужбовців виділялося 200 г горілки, котра видається в обід. Тим же, хто не пив, дозволялося обміняти свою пайку в обсязі гранчака на тютюновий пайок або цукор. Це правило проіснувало недовго, але дуже запам'яталося багатьом що служили в той час.

7


7. У 80-і роки XX століття радянські гранчаки стали масово вибухати. У народі пішли чутки про нову антиалкогольну кампанію, про підступи капіталістів, зазіхнули на «святе» і вибрали самий вдалий об'єкт. Але все виявилося набагато прозаїчніше. На завод поставили імпортну лінію по виробництву склянок і перестали враховувати точну технологію виготовлення. Як наслідок, стакани почали розсипатися, лопатися по швах, у них відвалювалося денце. У однієї жінки «вибухнув» накритий до свята стіл. Цей факт був відзначений в одному з випусків сатиричного кіножурналу «Фітіль».
8. Радянський гранчак повсюдно використовувався в закладах громадського харчування. Це загальновідомий факт. Але мало хто знає, що цей факт визнається фахівцями неофіційними культурним знаком радянської епохи, як символ чогось громадського, суспільного, що об'єднує. І це дійсно так. Загальні гранчаки стояли в автоматах з газованою водою, в їдальнях з компотом і кефіром, з чаєм і киселем в дитячих садах і школах.

8


А на залізниці досі подають чай в гранованих склянках радянського зразка з підсклянником, що дивно приємно і мило.
Історія знаменитою гранованою посуду триває.

9


                         



Коментарі