Технології
Подобається

Чому використання гігієнічних паличок для чищення вух несе тільки шкоду

24/01/2016
Чому використання гігієнічних паличок для чищення вух несе тільки шкоду

Багато хто використовує ватні палички для чищення вух, хоча лікарі переконують, що такий спосіб завдає тільки шкоду. Крім того, якщо ви звернете увагу на упаковку з паличками, ви побачите застереження про те, що для очищення вух їх використовувати не рекомендується. Чому ж мільйони людей все ще залишаються жертвами масштабного омани?

1

Хто винайшов ватяні палички
Винайшов це засіб гігієни поляк Лео Герстензанг, що жив в Америці. За легендою він одного разу спостерігав, як дружина приводить дитину в порядок за допомогою зубочистки і нанизаної на її кінчик вати. Тоді Лео прийшла ідея реалізать цю конструкцію на комерційній основі.
У 1923 році Герстензанг представив світу Baby Gays Q-tips (де слово «gays» позначає радість і чистоту, а «Q» – «quality», «якість») – перші в світі гігієнічні палички. На відміну від звичної нам версії, підстава у них було дерев'яним, а головка була розміщена тільки з одного боку.

2

Що кажуть самі виробники
Коли ватяні палички з'явилися вперше, серед десяткою застосувань був вказаний догляд за вухами. Про небезпеку такого методу очищення ніхто не попереджав.
Лише в 70-і роки на упаковці стали з'являтися застережливі написи. На них все ще було зазначено, що одне із застосувань – це «чистка вух для дорослих», однак на звороті упаковки з'явилося попередження про небезпеку проникнення палички у вушний канал.

3

На сучасних упаковках попередження через рекомендації перетворилося на сувору заборону.
На офіційному сайті Q-tips немає жодної згадки про зв'язок ватних паличок з гігієною вух. Ними можна почистити клавіатуру, поправити макіяж, а також здійснити гігієнічні процедури у дітей або тварин. Жодного слова про вуха.
Чому ми все ж використовуємо палички для вух
Є кілька причин:
1. Виробники хоч і писали на упаковці, що палички не призначені для гігієни вух, вони не соромилися говорити це в рекламі.
2. Багато людей отримують задоволення від чищення, оскільки вуха всередині покриті безліччю нервових закінчень. Дуже швидко у людини формується звичка.
Після впливу ватних паличок на вуха, вони дратуються і починають свербіти ще сильніше, і людина змушена знову вдаватися до допомоги паличок.
Думка лікарів

4

Вашингтонський отоларинголог Денніс Фіцджеральд вважає, що мільйони людей по всьому світу стали жертвами масштабного оману.
Людина думає, що чистити вуха необхідно, адже вушна сірка – це бруд, який нам не потрібна. Це ще одна помилка.
Вушна сірка захищає вуха точно так само, як сльози захищають очі. Вона запобігає виникненню роздратування на тонкій коді вух, здійснює природне очищення і захищає від появи інфекцій і мікротріщин.
Фіцджеральд повідомляє, що організм природним шляхом очищає вуха, задіюючи власні механізми.
Припустимо, що вуха все ж потрібно чистити. Ватяні палички не підійшли б для цього! Замість очищення вони б заштовхували вушну сірку всередину, що з часом може призвести до втрати слуху.
Коли ми перестанемо використовувати палички для очищення вух
Маркетологи вважають, що майже неможливо відучити людей використовувати ватяні палички для чищення вух. Більше того, цей «ритуал» передається з покоління в покоління.
Також в цьому не зацікавлені самі виробники: якщо люди перестануть масово скуповувати палички, компанії потерплять серйозні збитки.
Денніс Фіцджеральд на прийомі повідомляє пацієнтам, що такий метод очищення вух може викликати появу інфекцій або призвести до втрати слуху. Проте всі ті ж пацієнти приходять до нього лікувати інфекції через час. Викликані якраз цими паличками або посприяє цьому


                         



Коментарі