Технології
Подобається

Якутський квест: Брати Ушніцкі з вкладу 3000 рублів заробляють мільйони на іграх

10/01/2016
Якутський квест: Брати Ушніцкі з вкладу 3000 рублів заробляють мільйони на іграх

0 (1)

Якщо вам здається, що в такий мороз працювати неможливо, то почитайте історію двох братів з Якутії (а взимку там буває і -60 градусів), які, взявши у батька 3000 рублів в борг, змогли заробити більше 10 мільйонів доларів.
Брати-близнюки Ушніцкі народилися в Момском улусі Якутії. Одного разу їм до рук потрапив журнал «Країна ігор», який допоміг розібратися, як створюються комп'ютерні ігри. Перші спроби створити свої проекти виявилися не дуже вдалими, але в 2012 році Ушніцкіе спільно з видавцем G5 випустили світовий бестселер – гру The Secret Society. Її встановили 15 млн раз в App Store, Google Play і соціальних мережах – тільки від власників айфонів Ушніцкіе і видавець отримують $ 11000 на день. «Секрет» розповідає, як брати вийшли на світовий ринок з вічної мерзлоти.
 
Дитинство в хону

На північному сході Сибіру, ​​де температура взимку опускається до -60 градусів, тридцять років тому народилися брати – Олексій і Афанасій Ушніцкіе. Вони жили в дерев'яному будинку в селищі хону, звідки до найближчого великого міста, Якутська, – 2000 кілометрів. Село це вважається найхолоднішим місцем у світі після Оймякона. Влітку брати купалися в озері, в річках ловили харіуса і ленка, у лісах полювали на зайців і оленів. Взимку дітей замикали будинку, і Ушніцкіе цілими днями грали в комп'ютерні ігри.
Перші «Денді» в хону з'явилися в 1993 році, братам було по 8 років. У якутське село прилітав невідомий комерсант і продавав картриджі. Діти в селі влаштовували турніри з Mortal Kombat. Ушніцкіе тоді не замислювалися, з чого складаються гри і хто їх створює. Все змінилося, коли в 1996 році сім'я переїхала з села до Якутська. Олексій і Опанас – близнюки, але через п'ять хвилин спілкування їх вже складно переплутати. Один – провідний, другий слід за ним. Голос Олексія твердий і впевнений, він відповідає на всі питання. Афанасій тільки іноді додає свої зауваження, або Олексій повертається до нього з питанням: «Фань, ну як там, як?»
«Нам, дітям, було складно», – згадує Олексій переїзд. Нова школа, нові знайомства, нове все. У селі батьки отримували стабільну зарплату. Мама продавала хліб в магазині, батько – замдиректора в одній держустанові. Тепер, потрапивши у світ ринкових відносин, доводилося весь час враховувати витрати і доходи. У 8-му класі Ушніцкіе почали працювати – продавали газети, всі гроші приносили додому. Їх вистачало на хліб і масло «Рама», по святах купували сникерс.
Якось в одному з міських кіосків по дорозі зі школи Ушніцкіе помітили журнал «Країна ігор», а в ньому побачили статтю розробника: «Нас осінило – гри хтось робить! – Згадує Олексій. – Людина писав, що у нього в офісі був басейн! »« І офіс біля озера », – киває Афанасій. Журнал відкривав двері в інший світ. У магазині брати купили книгу про те, як створювати ігри. Вона відкривала новий важливий етап пізнання – щоб робити ігри потрібно навчитися програмувати.

 

Ушніцкіе пішли до місцевої бібліотеки з метою навчитися писати код. Братам показали на шафу з книгами, які ніхто не читав. Так Ушніцкіе освоїли найпростіший мова Basic, потім Pascal і Fortran. Першу гру вони написали в клітинах зошити.
Завдяки журналу брати дізналися, що у кожної гри повинен бути видавець, без цього не вийде потрапити на прилавки магазинів. Ушніцкіе приходили в офіс оператора «Сахателеком», оплачували там годину інтернету і шукали адреси видавців, щоб написати їм листа.
Один з таких листів з описом концепції нової гри, відправлене в компанію «Бука», стало мемом гейм-дизайну.

 21173
Перша гра

Після школи хтось прагнув поїхати в Москву, хтось за кордон, щоб отримати гарну освіту. Перед Ушніцкімі таких перспектив не відкривалося. Брати в дитинстві страждали заїканням, тому батьки радили отримувати спеціальність, де не потрібно спілкуватися з людьми, – наприклад, стати бухгалтером. В результаті обидва надійшли на вечірнє платне відділення в Якутський економіко-правовий інститут. Перші півроку сплатили батьки, а далі треба було крутитися самим. Афанасій днем ​​торгував телефонами, Олексій встановлював програми і ремонтував комп'ютери.
На початку нульових Ушніцкіе працювали на автомийці, де заробляли до 500 рублів на день, притому що середня зарплата в місяць в Якутську тоді становила 5000 рублів. Через кілька місяців Олексій помінявся з другом, який працював у республіканському коледжі системним адміністратором і мав доступ до високошвидкісного інтернету. Той впечатлился зарплатою на автомийці і поступився своїм місцем.
Вночі, поки ніхто не бачив, Олексій скачував програми та ігри. Потім приносив їх додому на дисках. Так вони з Опанасом не тільки грали, але і вчилися: «Ми зрозуміли, що найцінніше – це інформація, без неї ми б не змогли рухатися далі. Бажання працювати було завжди, але інформації не вистачало ». Через два місяці Олексія спіймали на гарячому: старші сисадміни розповіли, що він «розтратив трафік». Довелося звільнитися.
У 2003 році за рекомендацією батька його взяли в компанію з виробництва діамантів «ЕПЛ Даймонд» ремонтувати комп'ютери. Вони були в жахливому стані, а комп'ютерний кабінет перебудували з колишнього туалету. Одного разу з Ізраїлю приїхав голова правління Петро Федоров. Він подивився на базу даних з обліку алмазів і внутрішній чат для роботи компанії, які Олексій написав сам.
В Ізраїлі Петро зустрічав молодих людей, які вміють програмувати, і сам захопився технологіями – вивчив мову С ++. Мало хто в його оточенні міг розділити цей інтерес, а Ушніцкій міг. Вони обговорювали гри, коли в одній з розмов Петро сказав: «Давай ти збереш команду і почнеш робити гру? Домовилися? »Олексій не думав, що це всерйоз, а через два тижні Петро зустрів його в коридорі:« Ну і де твоя команда? »« Було помітно, що ці хлопці не зовсім стандартно мислять. Вони були захоплені комп'ютерними іграми не просто заради розваги, а як люди, які дійсно хочуть в цьому розбиратися з позиції розробників. Мене це зацікавило », – говорить Федоров про те, чому підтримав братів.
Брати позначили бюджет: 1500000 рублів, на зарплату собі і двом дизайнерам, оренду офісу і запуск гри. Людей шукали по всьому Якутску. Знайшовся дизайнер, який в 3D вмів малювати тільки кубики.
Ушніцкіе придумали першу гру, засновану на якутській епосі олонхо, і думали, що завдяки локальним мотивами її будуть «жорстко розкуповувати». Через рік гра «Уола Боотур», де якутський богатир рятує свою наречену, з'явилася на прилавках магазинів міста. Але диски не продавалися.
Зараз брати визнають: вони не зрозуміли, що насправді конкурують з усіма світовими іграми. Батьки давали дітям гроші тільки на одну гру, тому діти воліли вже відомі компанії. «Уола Боотур" не окупився, це був провал. Петро Федоров, хоча й поставився до невдачі з розумінням, сказав, що будь-який бізнес має сенс, якщо є доходи і прибуток. Інвестувати далі не став, а запропонував братам продовжити роботу в «ЕПЛ Даймонд». Правда, Ушніцкіх вистачило на місяць. Вони звільнилися, бо хотіли писати гри.

88715

Олексій Фотографія: Євген Іванов / «Секрет фірми»
 
Нова спроба

У 2005 році брати попросили у батька 3000 рублів в борг – заплатити початковий внесок за комп'ютер. Афанасій спав, коли Олексій писав код. Олексій засинав, коли Афанасій малював дизайн. У той час брати читали багато статей англійською, щоб зрозуміти, як конкурувати з міжнародними іграми. За два місяці вони створили першу казуальну гру Boxy Goxy з головоломками. Бізнес-модель така: користувач може пограти 30 хвилин безкоштовно, а щоб завантажити її собі на комп'ютер, потрібно заплатити. Дядя Ушніцкіх працював в Якутську далекобійником, у нього зайняли 15000 рублів для покупки домену sulusgames.com і створення сайту. Власне, так з'явилася компанія Sulus Games.
Ушніцкіе почали писати видавництвам: Big Fish Games, GameHouse і іншим. «Ми писали, ніби у нас є компанія, офіс і штат співробітників. Не будемо ж ми говорити, що є тільки диван, ліжко і один комп'ютер », – згадує Олексій. На цей раз видавці відповідали: надсилали відгуки і радили, що потрібно переробити. Наприклад, американська компанія Freeze Tag запропонувала зробити ремейк гри Boxy Goxy – так в 2008 році з'явилася поліпшена версія під назвою Xango Tango. Робота з Freeze Tag принесла братам перші кілька десятків тисяч доларів (конкретні цифри не розкривають, посилаючись на договір NDA).
Експерти на ігровому ринку стверджують, що домовитися з видавництвами не дуже складно, якщо є осудний продукт. Видавництва весь час шукають проекти, на яких можуть заробити. На сайті Big Fish Games існує спеціальна форма, куди будь-який виробник може відправити свою гру на розгляд. Михайло Лялін, засновник компанії Zeptolab, каже, що всі компанії можуть направляти свої пропозиції: «Ми не обіцяємо видати, але обіцяємо дати відповідь з коментарями по грі». Умови по роботі з видавцем дуже різні, але в більшості випадків виручку ділять 50 на 50 ».
Влітку 2007 року Ушніцкіе полетіли в Сан-Франциско на ігрову конференцію Casual Connect. Вони розповідали про свою нову грі Gems Quest, над якою працювали цілий рік, але ніхто не виявляв до неї інтересу. На розробку гри і поїздку на конференцію пішло багато грошей, Ушніцкіе знову опинилися на межі краху. Тоді батько продав машину, а брати знову переїхали з офісу в квартиру.
Їх врятував держзамовлення на 500000 рублів по виготовленню інтерактивної презентації для Міністерства економіки Якутії. Днем Ушніцкіе робили її, а ввечері нову гру – «Ювелирмания». Після виходу вона опинилася на десятому місці в рейтингу Big Fish Games, найбільшого світового видавця казуальних ігор (продають більше 2500 ігор).
У 2009 році з'явилася ще одна казуальна гра – Strange Cases, детективний сюжет про агента ФБР, який виконує важливу місію, її Афанасій писав у селі під час Нового року. Вона стояла на першому місці Big Fish Games 13 днів. Тоді Ушніцкіе уклали контракт з цим найбільшим видавцем і почали співпрацю. У 2010 році на казуальних іграх брати заробили свій перший мільйон доларів.

16145

Афанасій Фотографія: Євген Іванов / «Секрет фірми»
 
Поворот. The Secret Society

У 2011 році всі заговорили про free-to-play – безкоштовних іграх для мобільних пристроїв і соцмереж, де заробляють на додаткових функціях (наприклад, продаж життів для героя). Виручка від цього типу ігр перевищила виручку ігор, за які користувачі платили гроші. Компанія Zynga, лідер сегмента, повідомляла, що досягла обороту в мільярд доларів. До цього брати створювали ігри для комп'ютерів. Тепер стало зрозуміло, що прийшов час змінити курс. Якщо до цього гри знімалися як фільм: зробив і віддав видавцеві, – тепер створювалися серіали – ігри, які треба підтримувати через оновлення та постійно покращувати. Щоб виробляти free-to-play-ігри, в 2012 році Ушніцкіе створили нову компанію MyTona.
У новий офіс брати переїхали в 2013 році. Зовні це бетонна коробка на задвірках центральної вулиці Леніна в Якутську, всередині – сучасний дизайн і велика стіна з піксельними картинками.
Головне досягнення братів – гра в жанрі hidden object (квест з пошуку предметів) The Secret Society, випущена в 2012 році. На конференції в США Ушніцкіе зустріли свого майбутнього видавця G5 – шведську компанію, засновану росіянами. У Ушніцкіх вони побачили надійних партнерів. G5 допомогла переорієнтуватися, бо вже мала досвід створення free-to-play-ігор. «Гра розроблялася в щільному співпрацю між нашими компаніями. Коли гра вийшла, G5 забезпечила просування проекту з боку Apple, Google і Amazon. Продажі підтримувалися вкладеннями G5 в маркетинг на міжнародних ринках, які склали мільйони доларів », – розповіли« Секрет »в G5. Гра потрапила в топ-10 кращих ігор App Store і Google Play, десятки тисяч користувачів обговорюють її ВКонтакте і «Однокласниках».
За словами Ушніцкіх, основна аудиторія The Secret Society – жінки старше 35 років, які приходять увечері додому і грають на iPad. Тому в «Однокласниках» гра користується куди більшим попитом, ніж у фейсбуці.
MyTona заробляє на продажу додаткових опцій в The Secret Society. Наприклад, у грі можна купити кристали за $ 5 або $ 10. Умови договору з G5 Ушніцкіе не розкривають, але, за даними сторонніх експертів, MyTona може одержувати близько 20% від виручки. За даними аналітичної компанії Think Gaming, щодня від користувачів айфонів компанія отримує $ 11000, кожен день гру встановлюють 10000 нових користувачів. На цій грі Ушніцкіе заробили понад $ 10 млн.
 
Перспективи

Зараз Ушніцкіе багато часу проводять за кордоном, в основному в Азії. У квітні MyTona випускає дві нові ігри формату free-to-play в різних версіях. Перша гра – головоломка Royal Journey – уже запустилася в тестовому режимі в Канаді. Зараз вона перевіряється на бізнес-модель і помилки, після цього буде глобальний запуск. Друга – Seeker's Notes, гра в жанрі hidden object, – зараз на розгляді у Apple. Ушніцкіе планують створювати кілька версій з локалізацією під різні країни, наприклад, в Китаї та Японії в грі з'явиться анімешним дівчинка. MyTona вперше без зовнішніх видавців сама займається маркетингом і просуванням.
Ушніцкіе наймають місцевих програмістів і дизайнерів, незважаючи на те що багатьох доводиться довго навчати, – зараз їх в штаті компанії 90 осіб. Брати не збираються виїжджати з Якутська, де у них сім'ї і друзі. Це цінують багато. Федоров каже, що поважає братів, тому що «вони, будучи фахівцями світового рівня, живуть і працюють в рідній республіці». Завойовувати світ з самого краю світла Ушніцкім дуже зручно – завжди можна відволіктися на полювання чи риболовлю.


                         



Коментарі