Технології
Подобається

Фонд Біла Гейтса профінансував розробку туалету, який переробляє відходи у енергію

08/01/2016
Фонд Біла Гейтса профінансував розробку туалету, який переробляє відходи у енергію

Вчені з Університету Кренфілда, що у Великобританії, розробили «сухий» туалет, який здатний без води утилізувати людські відходи і виробляти енергію. 

Створення екологічно чистого і зручного в обслуговуванні Nano Membrane Toilet профінансував Фонд Білла і і Мелінди Гейтс. Проект розроблявся протягом трьох років.
  
В основі новітнього туалету лежить система, що використовує обертовий бар'єр, який відділяє тверді і рідкі відходи від приймального відсіку, відправляючи їх у розташований внизу резервуар і блокуючи при цьому всілякі запахи. 

 

Tualet_0

Tualet_1
Пристрій має нанотехнологічну мембрану, яка відокремлює водяну пару з частини відходів в результаті початкового осаду. Процес схожий до роботи побутових мийок, коли видаляються патогени, в той час як рідина знаходиться у стані випаровування. У спеціальній камері з інноваційними гідрофільними кульками, які мають нано-покриття, утворюються краплі чистої води, яку можна застосувати для господарських потреб, наприклад, поливати город. 

Тверді залишки транспортуються за допомогою архімедового гвинта у спеціальний невеликий газогенератор, який може спалювати відходи, виробляючи енергію для роботи систем самого туалету або інших цілей – наприклад, зарядки телефону, а також попіл, який можна використовувати в якості добрива. На даному етапі вчені працюють над вдосконаленням газогенератора. 

Наразі «сухий» туалет з нано-мембранами тестують у Західній Африці, зокрема, у Гані. «Безводні унітази» надаються в оренду місцевим домогосподарствам і щотижня обслуговуються навченим персоналом. Як зазначають розробники, модель «сухого» туалету недорога в обслуговуванні і обходиться одному домогосподарству всього у 5 центів у день. 

У разі успішних тестів інноваційний «зелений» туалет, який може використовуватися як у військовій техніці, так і у розкішних яхтах, надійде у продаж вже найближчим часом. 


                         



Коментарі