Економіка України
Подобається

Українська влада придумала, як залатати дірки в бюджеті

13/12/2015
Українська влада придумала, як залатати дірки в бюджеті

965475 (1)

Влада України збалансувала держбюджет за рахунок добробуту регіонів, таким чином "забувши" про одну з головних реформ у державі. Це ставить хрест на всіх досягненнях попередніх півтора років проведення реформи регіональних фінансів.
Про це повідомляє економічний оглядач Юлія Самаєва.
"У своєму річному звіті Міністерство фінансів записало собі в заслуги збільшення фінансових ресурсів місцевих бюджетів на 40%, а у своїй податковій реформі той же Мінфін "зробив все", щоб ці додаткові ресурси з місцевих бюджетів "перекочували назад" до держбюджету", – пише Самаєва.
Правки до Податкового кодексу від Мінфіну, навіть в останньому "компромісному" варіанті, готують одразу декілька "сюрпризів" місцевій владі, йдеться в статті.
"Податок на доходи фізичних осіб завжди був бюджетоутворюючим для регіонів, і це справедливо, оскільки фактично податок платять люди, що працюють і в більшості своїй проживають в даній конкретній місцевості. Але в боротьбі за виведення зарплат з "тіні" про те, що ПДФО наповнює місцеві бюджети, взагалі забули. Мінфін пропонує змінити прогресивну шкалу на плоску з єдиною ставкою: у першому варіанті – 20%, а після останніх правок – 18% в 2016-м і 17% – з 2017-го. Але залишає пільгу, "щоб малозабезпечені громадяни платили менше податків. Податком не обкладається частина заробітної плати (0,5 мінімальної заробітної плати – 689 грн), що не перевищує 4 134 грн (трьох МЗП)", – повідомляє експерт.


                         



Коментарі