Махінації
Подобається

У Washington Post розповіли, як “ІД” заробляє гроші на свої теракти

19/11/2015
У Washington Post розповіли, як “ІД” заробляє гроші на свої теракти

Терористична мережа Ісламської держави оперує сумами, порівнянними з оборонним бюджетом невеликої європейської країни

4ce218166ccf3538be2716b92fa42a91

"Ісламська держава" є найбагатшою екстремістським угрупуванням в світі, пише оглядач The Washington Post Ана Суонсон.

На відміну від інших терористичних організацій, які в основному фінансуються багатіями, ІД для отримання доходу різнобічно використовує захоплену разом з 8-10 мільйонами жителів територію Іраку, Сирії та інших близькосхідних країн.

Доходи ІД зросли з щомісячного $1 млн в кінці 2008 року до, як вважають експерти Rand Corporation, $3 млн доходу в день в 2014-му.

Керівники ісламістських радикалів стверджують і приймають "річний бюджет", користуються послугами топ-менеджерів, а рядовий джихадист отримує в місяць близько $400, що більше, ніж уряд Іраку може запропонувати більшості держслужбовців, зазначає видання.

Автор матеріалу виділяє 12 основних джерел доходів найбільшої терористичної організації.

1. Нафта. Основне джерело доходів джихадистів, що приносить 365-730 млн євро на рік. Хоча для США та інших країн не буде проблемою перекрити її експорт з територій, підконтрольних ІД, набагато складніше контролювати чорний ринок нафти, який буйно квітне на кордонах цих територій і в суміжних країнах.

2. Розграбування банків на підконтрольній території Іраку і Сирії. Це джерело приніс ватажкам терористичної мережі до 1,4 млрд євро (близько $ 500 млн – від іракських банків), пише The Guardian.

3. Ще одним потужним джерелом доходів ІД є гроші від кришування, рекету і "сплати податків" мирними жителями, які приносять бойовикам до 360 млн євро в рік. На підконтрольних їм територіях джихадисти можуть встановлювати будь-який рівень "данини". 

4. Чималі гроші терористи отримують від продажу антикварних цінностей і пам'ятників старовини: повідомляється про суми від $100 млн до $200 млн на рік. На початку цього року на територіях бойовиків знаходилися близько 4500 місць, що представляють історичну цінність.

5. Викупи за заручників. Тільки за 2013 (ще до різкої активізації ІД і захоплення великих територій) бойовики отримали від $35 до 45 млн. США і Велика Британія "холоднокровно" намагаються обмежити доставку викупів сім'ями тих, кого викрали, так як влада вважає, що відмова від виплати грошей за заручників знизить бажання терористів їх захоплювати.

6. Фінансування багатими донорами з числа міжнародних симпатиків ІД. Гроші "співчуваючих" стікаються з 40 країн. Від бізнесменів, багатих сімей та інших донорів в Саудівській Аравії, Катарі, Кувейті і ОАЕ за період 2013-2014 рр. організація ІД отримала близько $40 млн. Деякі з донорів підтримують джихадистів з ненависті до президента Сирії та шиітському режиму в Ірані. 

7. Продаж захоплених транспортних засобів, озброєнь і боєприпасів. 

8. Продаж і оренда нерухомості убитих господарів або переселенців. 

9. Бойовики з інших країн, які їдуть на Близький Схід воювати в рядах ІД, зазвичай везуть з собою деяку суму грошей.

10. Сільське господарство. Організація контролює одні з найбільш родючих земель в Іраку і Сирії, на яких вирощується багато зернових культур. За даними Reuters, навіть якщо продавати цей урожай на чорному ринку з 50-процентним дисконтом, бойовики будуть отримають більше $200 млн доходу на рік. 

11. Регіони, захоплені ІД, багаті на природні ресурси. Тільки від продажу фосфатів "скарбниця" джихадистів поповнюється $50 млн на рік за дисконтними цінами. Поставки сірчаної та фосфорної кислот покупцям можуть приносити ІД $300 млн.

12. Торгівля людьми. У звітах багатьох місій з прав людини йдеться про те, що ісламісти практикують продаж жінок і дівчаток "для шлюбу" або в сексуальне рабство.

"Кошти, що надходять на рахунки терористичної організації, в даний час можна порівняти з оборонним бюджетом невеликої європейської країни", – наводить німецьке видання Focus думку колишнього банкіра JP Morgan Тома Китінга, що спеціалізується на темі фінансування тероризму.

За даними експертів, кошти, які є в розпорядженні ІД, оцінюються сумою від 1,9 млрд до 2,1 млрд євро на рік, що робить організацію самодостатньою.

 

 

Першим цю новину поширив агрегатор Корупція.Інфо 

https://play.google.com/store/apps/details?id=info.korupciya.news&hl=ru


                         



Коментарі