Махінації
Подобається

Коболєв “втратив” у декларації будинок за $ 1 млн

10/11/2015
Коболєв “втратив” у декларації будинок за $ 1 млн

В декларації глави НАК "Нафтогаз Україна" Андрія Коболєва не вказано його заміський будинок, вартістю майже 1 мільйон доларів.

370606

Про це йдеться в розслідуванні телеканалу "112".

У березні цього року глава НАК "Нафтогаз України" подав декларацію, в яку вніс 769 тисяч гривень загального доходу за минулий рік, орендовану квартиру, земельну ділянку водний мотоцикл. Є у нього будинок площею 275 метрів у КиєвоСвятошинському районі. Однак, як стверджують журналісти, у чиновника є й інша елітна нерухомість, чомусь не потрапила в декларацію.

Репортерам програми вдалося потрапити в елітний закритий котеджне селище на березі Київського моря. Середня ціна домоволодіння (площа будинку близько 300 м2, земельна ділянка 16 соток) тут становить близько 23 мільйони гривень, тобто приблизно 1 мільйон доларів.

"Тільки квартплата в містечку близько сто тисяч гривень на рік, – розповіли журналісти. – У цю суму включена охорона, робота садівників. Крім того, в комплексі є причали для яхт, вертолітний майданчик".

Як повідомляється, з листопада минулого року один з котеджів у селищі займає глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв. Журналісти зафіксували, що службовий автомобіль чиновника вранці возить його з котеджного містечка до Києва.

Автори програми підрахували: щоб дозволити собі придбати такий будинок, чиновнику потрібно відкладати всю зарплату протягом близько 30 років. Разом з тим, сам Андрій Коболєв відмовився коментувати своє дороге придбання, а також джерела коштів, що дозволили йому після декількох місяців роботи на високій посаді переїхати в "селище мільйонерів".

У свою чергу автори розслідування вважають, що вище керівництво НАК "Нафтогаз України" може бути пов'язане з офшорними компаніями, які поставляли в Україну газ у реверсному режимі, завищуючи ціна.

Зокрема, реверсними поставками газу в Україну із Словаччини з серпня минулого року займалася компанія TrailStone, яка була зареєстрована в Німеччині всього два роки тому. За обсягами поставок вона несподівано випередила відомих європейських газотрейдерів. Журналісти встановили, що TrailStone належить Лондонській компанії TrailStone UK LTD, якій в свою чергу, володіє офшорна компанія з острова Гернсі.

"За тими даними митниці, якими особисто я оперував, вартість тисячі кубів газу була в третьомучетвертому кварталі минулого року у неї (TrailStone) була на 60 доларів за тисячу кубометрів вище, ніж у "Газпрому", хоча Україна зі Словаччини отримувала в основному газ російського походженняВиникає питання, а чи не є бенефециарами компанії, люди, пов'язані з Україною", – каже керівник Інституту енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Версія експертів призвела журналістів до цікавих висновків: TrailStone очолює Анте Погачич, колишній співробітник лондонського філії банку Merrill Lynch. Саме там проходив стажування заступник голови "Нафтогаз Україна" Юрій Вітренко. За даними телеканалу, Вітренко і Коболєв познайомилися під час роботи останнього в "Нафтогазі" з 2002 по 2010 рр. Пізніше Вітренко забрав Коболєва радником в інвестиційну компанію AYA Securities, є банківським підрозділом AYA Capital. Автори розслідування не виключають, що саме в цих "тісні зв'язки" криється розгадка завищених цін на газ, а також з'явилася у чиновників дорогої нерухомості на Київському морі.

 

 

 

Першим цю новину поширив агрегатор Корупція.Інфо 

https://play.google.com/store/apps/details?id=info.korupciya.news&hl=ru


                         



Коментарі