Економіка світу
Подобається

У Китаї попередили про нову світову кризу

27/10/2015
У Китаї попередили про нову світову кризу

300x200_652148

Цілком імовірно, що світ зіткнеться з ще одною світовою фінансовою кризою в найближчі п'ять років.

Про це заявив генеральний директор китайської комісії з регулювання банківської системи Мін Ляо в інтерв'ю на саміті з глобального порядку денного Всесвітнього економічного форуму в Абу-Дабі

Основна причина полягає в тому, що більшість ризиків, що залишилися після фінансової кризи 2008 року, зберігаються. Багато проблем у банківській і ринковій сферах, як і раніше, актуальні, крім того, за ці роки було розроблено недостатньо структурних реформ, – вважає Ляо.

"Шлях реформ, яким після кризи 2008 року пішли державні банки та уряди, привів до позитивних змін і відновлення економіки лише в деяких країнах. Реальна економіка в осяжному майбутньому не зможе повернутися до докризового рівня, і наступна криза, ймовірно, зловить нас зненацька" , – сказав Ляо.

На його думку, тіньова банківська система – сукупність фінансових інститутів, які працюють за банківськими схемами, але формально банками не є, – являє собою найбільшу загрозу. По-перше, посилення регулювання фінансових інститутів зміщує деякі ризиковані види діяльності в тіньовий банківський сектор. По-друге, нові технології підсилюють ризики від тіньової банківської діяльності.

Нещодавні потрясіння на фондовому ринку Китаю свідчили про ризик посилення ефекту тіньової банківської системи, яка озброєна новими технологіями. Найбільший вплив на глобальну фінансову систему надаватимуть фінансові інтернет-технології, які все більше розмивають географічні та бізнес-кордону.

Інтернет-технології змінили традиційний спосіб ведення банківського бізнесу. Завдяки їм чимало заходів щодо фінансових оборудок тепер можуть проводитися онлайн, і людям не потрібно відвідувати банки так часто. Крім того, зв'язок між тіньовими банками та інтернетом став міцнішим, ніж коли-небудь. Якщо в найближчі п'ять років ця тенденція отримає розвиток, то нові проблеми для світової фінансової системи будуть неминучі.

Як раніше повідомляв "Обозреватель", світова економіка, на думку Міжнародного валютного фонду, потрапила в порочне коло: темпи зростання сповільнюються через низьку продуктивність, продуктивність низька через недостатній обсяг інвестицій, які не ростуть через нестачу попиту, а той залишається низьким через уповільнення економічного зростання.


                         



Коментарі