Економіка світу
Подобається

Зниження цін на нафту спричинить значні зміни в економіці України

16/08/2015
Зниження цін на нафту спричинить значні зміни в економіці України

yfanf

На фоні зниження нафтових доходів у країнах Близького Сходу може зменшитися попит на українські товари. 

Новину передає «Преса України», повідомляє Корупція.маркет

Як повідомив начальник відділу стратегічного планування Unicredit Bank Єгор Перелигін «найбільше від падіння цін на нафту постраждають такі країни, як Венесуела, Нігерія і Ангола. Росія і країни Перської затоки постраждають, але менше – енергоносії становлять 70% експорту Росії і 63,6% експорту країн Ради співробітництва арабських держав Перської затоки». 

В серпневій доповіді ОПЕК спрогнозовано збільшення попиту на  нафту в 2015 році до 92,7 мільйона барелів на день, а в 2016 році до рекордних  94,04 мільйона барелів на день. 

 Таким чином, зростання попиту на нафту в наступному році складе 1,34 мільйона барелів на день проти 1,38 мільйона барелів на день в 2015 році (у порівнянні з 2014 роком). 

 При цьому видобуток нафти в світі в липні, за попередніми даними, виросла на 0,23 тисячі барелів на день – до 94,9 мільйона барелів на день.

 На думку провідних аналітиків Світового банку, ціна на нафту марки Brent в 2016 році знизитися ще на 10 доларів від нинішньої ціни і буде довший час триматися в районі 39-40 доларів США за барель.

У зв`язку з великою ймовірністю фіскального дефіциту, Росії і країнам Перської затоки доведеться значно скорочувати бюджетні витрати і «розпаковувати» свої фонди добробуту, накопичені за попередні роки достатку.

Для України це може бути системним ризиком, оскільки Близький Схід є ключовим експортним ринком, який споживає в сукупності до 30% українського експорту.

Росія досі є найбільшим споживачем української машинобудівної продукції. Уповільнення споживання інвестиційних товарів в Росії в 2016 році також зробить негативний вплив на українську економіку.

Заззначимо, що від падіння цін на нафту є й позитивний ефект Для України позитивний ефект від зниження цін на нафту на світових ринках несе прив`язка до них цін на газ, що означає теж його здешевлення.


                         



Коментарі