Економіка України
Подобається

З Конституції приберуть безкоштовну медицину

08/04/2015
З Конституції приберуть безкоштовну медицину

medicina

Експерт вважає, що зараз є питання важливіші

Реформа Конституції не обмежиться децентралізацією – розпочавша в понеділок роботу Конституційна комісія планує торкнутися і розділу, що стосується прав і свобод громадян.

Відповідаючи в ефірі програми «Свобода слова» на питання про те, чи залишаться в новій редакції декларативні статті, спікер парламенту і голова комісії Володимир Гройсман заявив: «Я думаю, ми повинні це політично побороти. Має бути все те, що непорушно, … має бути все те, що виконується ».

Для прикладу спікер навів статтю Конституції про безкоштовну медицину, додавши, що фактично в Україні не існує безкоштовної медицини, «тому що ця система спотворена і потребує реформування». Надії на поліпшення ситуації з медициною Гройсман пов'язує з децентралізацією, в результаті якої, на його думку, місцева влада отримає можливість самостійного розвитку системи охорони здоров'я.

Однак як сприйме суспільство скасування нехай навіть декларативних прав громадян, закладених в Конституції ще з радянських часів?

«Безумовно, більшість суспільства поставиться до цього негативно, тут і варіантів бути не може, – вважає політолог Михайло Погребинський. – Однак обманювати його все ж неправильно: влада повинна чесно сказати, що така бідна країна як Україна не в змозі забезпечувати громадянам такі права як безкоштовна медицина або безкоштовна освіта. У Конституції є й інші порожні норми, які тільки дискредитують її, – начебто права на працю, яке не можна гарантувати в капіталістичному суспільстві, для якого безробіття – один з неминучих факторів. Однак все це другорядні норми в порівнянні з питанням децентралізації, яку необхідно проводити, але не на рівні громад, а на рівні регіонів, яким необхідно розширити економічні та гуманітарні права. Тільки обласна влада здатна вирішувати проблеми регіону комплексно, у всіх інших випадках ми отримаємо не децентралізацію, а профанацію ».

 Джерело: Корупція.маркет


                         



Коментарі