Політика
Подобається

Шокуюче рішення Китаю: розширення військових зв’язків з Україною. Якою буде реакція Росії?

04/06/2023
Шокуюче рішення Китаю: розширення військових зв’язків з Україною. Якою буде реакція Росії?

Китай висловлює готовність до розширення військових зв'язків з Україною, незважаючи на його неоднозначні стосунки з Кремлем. У Києві очікують позитивних змін після зустрічі обох міністрів оборони.

3 червня міністр оборони Китаю Лі Шанфу запропонував Олексію Резнікову використати всі доступні ресурси для спроби припинити російську війну, а також обіцяє підсилити військові зв'язки з Україною.

Заступник міністра оборони України Володимир Гаврилов зазначив, що під час зустрічі українська сторона намагалася забезпечити глибше розуміння ситуації в Україні з боку Пекіна.

"Вони відкриті для діалогу з метою розширення взаємодії між військовими керівництвами України та Китаю", – сказав Гаврилов, коментуючи результати переговорів з китайськими представниками.

"Ми сподіваємося побачити певну динаміку після цієї зустрічі", – додав він.

Лі Шанфу провів зустріч з міністром оборони України Олексієм Резніковим та його командою в Сінгапурі. Незважаючи на тісні політичні та економічні зв'язки з Росією, Китай продовжує виступати за миротворчу роль у конфлікті.

Протягом значного часу Китай утримувався від підтримки однієї зі сторін конфлікту та не засуджував російську агресію. Однак, на Мюнхенській безпековій конференції у лютому 2023 року Пекін вирішив внести свою пропозицію щодо мирного врегулювання українського конфлікту.

Деякі пункти цього мирного плану викликали незадоволення Києва та його західних союзників, зокрема, відсутність вимоги про виведення російських військ з України.

У травні до Києва прибув спецпредставник Китаю Лі Хуей. За інформацією Bloomberg, під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським Лі Хуей зазначив, що немає універсального рішення для вирішення цього "кризового" стану.

Пізніше The Wall Street Journal, посилаючись на європейських дипломатів, повідомило, що Лі Хуей закликав до негайного припинення вогню з визнанням окупації українських територій Росією.

Нагудємо, що нещодавно китайський спецпредставник Лі Гуей закликав західних союзників України "припинити поставки зброї в зону конфлікту" та перейти до мирних переговорів.

"Китай вважає, що ключем до завершення війни та встановлення миру є припинення поставок зброї в зону бойових дій. В іншому випадку, напруженість лише посилиться", – заявив китайський дипломат, повідомляє Голос Америки. Лі також додав, що його останні візити не принесли очікуваних результатів, тому Пекін розглядає можливість організації наступних поїздок.

"Лі Хуей виклав позицію Китаю щодо політичного вирішення української кризи. … Висунуті головою Сі Цзіньпіном пропозиції є фундаментальними принципами політичного вирішення Китаю в українському конфлікті. Панацеї для виходу з кризи немає, всім сторонам потрібно починати з себе, накопичувати взаємну довіру, створювати умови для припинення війни і мирних переговорів. … На основі документа "Позиція Китаю щодо політичного вирішення української кризи" Китай готовий сприяти міжнародному співтовариству у формуванні найбільшого спільного знаменника для врегулювання української кризи і докладати власних зусиль для припинення війни, припинення вогню і відновлення миру якомога швидше", – йдеться в повідомленні МЗС Китаю.


                         



Коментарі