Військові
Подобається

Бої за Лиман! Російські військові бояться, ЗСУ наступають! Чого очікувати далі?

29/09/2022
Бої за Лиман! Російські військові бояться, ЗСУ наступають! Чого очікувати далі?

Російські військові опинились в пастці, перебувають у такій безвиході, що й відступати нема куди . Про це розповів аналітик, керівник Центру військово-правових досліджень, Олександр Мусієнко 24 каналу.

Інститут вивчення війни повідомив, що українські війська зміцнюють свої позиції поблизу Лимана на Донеччині, поступово звільняючи прилеглі до нього населені пункти. Наразі біля Лиману точаться запеклі бої, але невдовзі українська армія зможе взяти угруповання російських окупантів в оперативне оточення. Джерела в Україні розповіли ISW, що протягом 26 та 27 вересня ЗСУ взяли під контроль кілька сіл на північний захід та північ від Лиману.

Також відомо, що українська артилерія тримає під вогневим контролем останню дорогу для постачання російських військ у місті через Сватово, Макіївку та Терни. Українських розвідників помічають у містах Торське та Ямпіль на південний схід від Лиману.

В коментарі 24 каналу військовий експерт Роман Світан зазначив, що Лиман "аж проситься" в оточення. Мовляв, з півдня він затиснутий водною перешкодою, там протікає Сіверський Донець, а праворуч річки – потужне угруповання ЗСУ.

Радник керівника Офісу Президента Олексій Арестович розповідав, що для ворога дуже важливо втримати його, адже звідти ЗСУ можуть рухатися у сторону так званих "республік" на Донбасі. За першого і найвдалішого варіанту Збройні Сили України проходять Лиман і зберігаються достатній наступальний потенціал, щоб рухатися у Сватове. Тоді зруйнується вся оборона Луганської області на півночі, а ЗСУ зможуть взяти так звану "ЛНР". Далі з тилу можна буде зайти в Донецьк, відрізати окупантів від кордону з росією і перебити постачання.

За словами Олександра Мусієнко, цілком можливо, що російські військові у цьому районі або просто бояться, що сядуть у росії до в'язниці, якщо відійдуть або здадуться в український полон, або ж остерігаються "загороджувальних загонів" з кадирівцями тощо.

“Я схиляюсь до думки, що російським військам дали наказ стояти до останнього. На тлі нищівної поразки на Харківщині, там стоять залишки 20-ї армії, які намагаються втриматися по лінії Лиману. Невідомо, де їхня межа героїзму і для чого його проявляти на чужій землі, але можливості якісь у них є”, – пояснив оглядач Мусієнко.

"Вони можуть бути у такій безвиході, що й відступити не зможуть, якщо у них є бажання. Українські сили роблять свою роботу, і все менше у ворога варіантів для відступу, тому що там створюється оточення. Варіантів, куди можна було б тікати – не так багато. Є лише одна дорога, по якій це можна зробити", – додав фахівець.

За словами Тома Купера, Лиман можуть звільнити за декілька наступних днів, адже “українські сили вже перебувають на відстані 20 кілометрів на північ і північний схід від Лиману та навіть на сході від міста”.

“Російські війська там у небезпечному становищі. Вони тримаються, бо намагаються виграти час. Це працює на руку Росії. Поки українці війська зайняті в Лимані, вони не можуть просуватися на заході чи на півночі Луганщині, які також є важливими через квазіреферендуми, що проводить Росія. Дійсно, добре, що українські війська просуваються і виграють битви, проте загальна ситуація на фронті не є такою позитивною, як здається”, – зазначив журналіст-розслідувач Том Купер.


                         



Коментарі