Політика
Подобається

Не залякаєте: Білорусь на ході. Лукашенко в люті: Україна відповість!

03/07/2022
Не залякаєте: Білорусь на ході. Лукашенко в люті: Україна відповість!

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко 2 липня, виступаючи на урочистостях із нагоди дня незалежності Білорусі, звинуватив Україну у "спробі завдати ракетного удару" по білоруських військових об'єктах.

Розшифрування виступу Лукашенка наводить його сайт.

"Нас провокують. Мушу вам доповісти: три дні тому, може, трохи більше з території України намагалися завдати удару по військових об'єктах на території Білорусі. Але, дякувати богу, протиповітряними комплексами "Панцир" удалося перехопити всі ракети, які запустили Збройні сили України", – сказав він.

Лукашенко не повідомив жодних деталей щодо локації "військових об'єктів", по яких нібито запускали ракети, і не навів жодних доказів своїх слів.

У цьому самому виступі Лукашенко "клятвенно запевнив", що "жоден солдат Білорусі на території України не воює", а він воюватиме з Україною нібито тільки у відповідь на "вторгнення" українських військ. "Якщо ви вбиватимете наших людей, ми відповімо", – заявив він.

Зазначимо, що російські війська із 24 лютого заходили в Україну, зокрема, з Білорусі, хоча за кілька днів до початку повномасштабного вторгнення РФ міністр оборони Білорусі запевняв українського колегу, що загроз Україні з боку Білорусі немає. Північні області України звільнили від росіян на початку квітня, після чого окупанти відійшли, зокрема, у Білорусь, їх перекинули на Донбас.

Із території Білорусі Росія періодично запускає по українських об'єктах ракети, також були випадки зльоту з білоруських аеродромів літаків, які обстрілювали Україну. 25 червня росіяни вперше завдали авіаційного удару по Україні з повітряного простору Білорусі з далеких бомбардувальників Ту-22, повідомляли у ЗСУ.

Наприкінці червня українська розвідка повідомила, що Росія знову збільшує свою військову присутність у Білорусі, а російські окупанти готують диверсійні групи для закидання в Україну з Білорусі. Білоруське видання "Зеркало" написало 30 червня, що у країні останніми днями почали масово розсилати повістки військовозобов'язаним із наказом прибути до військкоматів, без зазначення причин.

В свою чергу президент України Володимир Зеленський звернувся до білорусів і заявив, що їх "втягують у війну навіть активніше, ніж у лютому та навесні". Він закликав "простих людей Білорусі" не брати участь у цій війні, і викликав сильні обурення, що ніби-то білоруси і так не беруть участь у війні.

«Ми розуміємо, що відбувається на території Білорусі, ми стежимо за заявами, які робить Лукашенко, ми усвідомлюємо загрозу, яка може існувати із цього боку. На жаль, там, окрім цього рішення (створення нового оперативного командування – південного – ред.), вже розташовані російські «Іскандери», і рівень загрози з того боку нам зрозумілий», – наголосив Данілов у РНБО.

За словами Данілова, чи Україна зможе утримати оборону на цьому напрямку, залежить від багатьох факторів. Але реальну картину покаже лише бойове зіткнення.

«Ще раз наголошую, коли 24 лютого ніхто не вірив, що ми триматимемо оборону, ми її тримали. Попри все, ми звільнили від загарбників Київську, Сумську, Чернігівську області…Я можу сказати: лише бій може показати підготовку наших Збройних Сил», – сказав секретар РНБО.

Чи можна вже вважати Білорусь втягненою у війну? Однозначно. У ДПСУ також констатують, що небезпека обстрілів із території білорусі залишається. Адже росія і далі зберігає велику кількість необхідної техніки для цього в цій країні. Мовиться як про авіацію, так і ракетні комплекси.

Варто відзначити, що з білоруссю Україна межує в Сумській області. Цей регіон під щоденними ракетними обстрілами окупантів. Але всі обстріли здійснюються з території росії.

Як відомо, білорусь стала союзницею росії у війні проти України. Саме звідти був напад на територію України в перший день війни. А зараз на кордоні з білоруссю ситуація і надалі залишається напруженою. білорусь хоч офіційно і не бере участі у війні росії проти України, але активно допомагає окупанту. Саме на території білорусі були розміщені російські війська, які 24 лютого вдерлися до України. І саме на територію білорусі ці окупанти відступали, коли зазнали поразки у боях за українську столицю.

Нагадаємо, що в ніч на 9 червня з території білорусі літаки ракетами обстріляли Житомирську область. Тоді одна з ракет влучила в багатоповерхівку в Новоград-Волинському, де були жертви.


                         



Коментарі