Без категорії
Подобається

Терміново! Ердоган та Орбан шантажують ЄС та НАТО!

19/05/2022
Терміново! Ердоган та Орбан шантажують ЄС та НАТО!

Слава Україні! Корупція.Інфо Ексклюзив – перші про головне. Підписуйтесь на наш телеграм-канал. Ставайте спонсорами на ютубі – кнопка та посилання під відео.

У той час, як російський диктатор путін своєю війною в Україні перетворює частину Європи на руїни, інші автократи також відчули можливість для своїх силових ігор. Про це пише видавництво Bild.

Один із них — президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, який перешкоджає вступу Фінляндії та Швеції до НАТО. Інший – прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який категорично проти російського газового ембарго.

Обидва відтягують важливі рішення, беруть, так би мовити, заручники ЄС – з єдиною метою: відстоювати свої інтереси.

Проблема в тому, що обидва автократи усвідомлюють свою сильну позицію. Тому що і НАТО, і ЄС потребують одностайності для ухвалення своїх рішень.

Що це означає? Що без згоди НАТО Ердогана Швеція та Фінляндія не можуть приєднатися до оборонного альянсу.

При цьому особливо прикро, що решта 29 членів НАТО насправді раді прохання про вступ двох скандинавських країн.Є різні причини, через які Ердоган позиціонує себе як найжорсткішого президента, тому що йому потрібні зовнішньополітичні успіхи, які зроблять його сильним усередині.

Зрештою, наступного року у Туреччині парламентські та президентські вибори, але нестримна інфляція (70 відсотків), погана економічна ситуація та знецінення ліри означають, що підтримка Туреччиною свого президента скорочується.

Ердоган також хоче посилити тиск на Захід, щоб той поставив зброю до його країни. Адже у 2017 році уряд Анкари замовив російську систему протиракетної оборони С-400. Протести від США і НАТО. Наслідок: виняток із програми американських винищувачів.

Якщо дві скандинавські країни приєднаються до НАТО, Ердогана можна буде задовольнити зеленим світлом на винищувачі, систему протиракетної оборони та підтримку у боротьбі з курдськими угрупованнями.

В той самий час, Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан також знає, що наразі він має перевагу. Спірний пункт: нафтове ембарго проти військової агресії Росії. Угорщина залежить від російської нафти і досі блокувала рішення країн ЄС.

Проблема в тому, що тут також потрібна одностайність.Просто кажучи, це означає, що без Орбана не буде нових санкцій ЄС, щоб поставити на коліна войовничого володимира путіна.

Ось чому Угорщина зараз робить мільярдну допомогу ЄС необхідною умовою для згоди на нафтове ембарго. А саме: Інвестиції від 15 до 18 мільярдів євро. Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто у понеділок у відеозверненні, опублікованому у Facebook. Гроші потрібні, щоб відвернути його країну від російської нафти. Таким чином, «законно» те, що Угорщина чекає на пропозиції від Комісії ЄС.

Досі країна отримувала нафту з Росії трубопроводом «Дружба». Щоб стати незалежним, Будапешт вимагає допомоги у будівництві нового трубопроводу, який постачатиме Угорщину нафтою з Хорватії.

За словами дипломатів ЄС, Угорщина також вимагає значно триваліших перехідних періодів для набуття чинності нафтовим бойкотом. І голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн, і президент Франції Еммануель Макрон зараз намагаються досягти компромісу з головою угорського уряду. Тому що ЄС не хоче, щоби Орбан його шантажував.

Мета полягала в тому, щоб «якнайшвидше дійти згоди щодо шостого пакету санкцій», йшлося у вівторок (17 травня) з Єлисейського палацу.

Міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн ясно дав зрозуміти, що ЄС не реагуватиме на вимогу Угорщини про багатомільярдну допомогу від Євросоюзу в обмін на схвалення ембарго. "Це просто неможливо", – сказав Ассельборн.

Можливе рішення у тому, щоб продовжити перехідний період для Угорщини «не так на місяці, але в роки».

«Наші посли продовжать переговори протягом тижня. І я переконаний, що якщо виявиться трохи доброї волі, ми впораємося», — сказав міністр закордонних справ Люксембургу.

Через агресивну війну з росією Комісія ЄС запропонувала країнам-членам запровадити поступову заборону на імпорт російської нафти та нафтопродуктів, яка має набути чинності для більшості країн до кінця року.

На цьому у мене все, підписуйтесь на наш канал, тисніть на дзвіночок. Наш Телеграм-канал та сторінки інстаграм та фейсбук. Посилання в описі до відео. Почуємося.


                         



Коментарі