Економіка світу
Подобається

Експерти відстежують транспортування російської нафти, аби не дати РФ обійти санкції

15/04/2022
Експерти відстежують транспортування російської нафти, аби не дати РФ обійти санкції

Група українських і міжнародних експертів, які аналізують реальний вплив санкцій проти Росії, відстежує танкери з російською нафтою, щоб не дати РФ обійти санкції. 

Про це повідомив радник Президента України з економічних питань Олег Устенко у коментарі для видання The Economist.

Інформацію групі, яка аналізує реальний вплив санкцій проти Росії, надають міжнародні фахівці, члени урядів та розвідка. Вони відстежують шляхи постачання енергоносіїв, завдяки торгівлі якими «Росія відчайдушно намагається фінансувати свою військову машину». Для цього експертна група використовує програмне забезпечення для мережевого аналізу, щоб встановити взаємозв’язок між розрізненими даними.

Програма аналізує поведінку кораблів, враховуючи різну інформацію. Наприклад, заявлений вантаж, маршрут і страхові дані, а також історичні моделі навігації в різних погодних і ринкових умовах. Можна навіть побачити тоннаж вантажу на борту судна та зрозуміти, чи є підозра, що на борту може бути більше вантажу, ніж заявлено.

"Групі експертів вже вдалося виявити поставки казахської нафти, які, як вони вважають, містять частину таємно завантаженої російської нафти",  каже Олег Устенко.

За його словами, попередження надсилають відповідним урядам і компаніям, а також їх передали українським міністерствам.

Нагадаємо, що у Євросоюзі почали розробляти заборону на імпорт російської нафти. Але на обговорення питання ембарго не виноситимуть до закінчення виборів у Франції. Відомо, що обсяги експорту російської нафти, станом на кінець березня, скоротилися на чверть — покупці шукають інших постачальників через агресивну зовнішню політику Росії.

 

 

 

                         



Коментарі