Політика
5

Газове питання вирішено! У Кремля закінчилися аргументи — пора здаватися! Росію відірвуть від світу — Путін наляканий.

23/01/2022
Газове питання вирішено! У Кремля закінчилися аргументи — пора здаватися! Росію відірвуть від світу — Путін наляканий.

США ведуть переговори з Катаром та іншими великими експортерами газу щодо планування надзвичайних заходів на випадок, якщо російське вторгнення в Україну порушить постачання до Європи. Раніше переговори на високому рівні безпеки між Вашингтоном і Москвою принесли мінімальний прогрес.

Про це повідомляє FT.

Вже розпочалися переговори з Катаром та державами-членами ЄС, спрямовані на забезпечення додаткових морських перевезень зрідженого природного газу.

Новий конфлікт може вдарити по поставках газу в той час, коли Європа стикається з рекордними цінами. Водночас офіційні особи попередили, що "чарівної палички" для розв’язання потенційного дефіциту не існує, оскільки континент вже знаходиться в тиску енергетичної кризи.

"Ми дивимося, що можна зробити в рамках підготовки до заходу, особливо в середині зими, коли запаси європейського природного газу в сховищах дуже малі", — сказав високопоставлений представник адміністрації США, зазначає видання.

Інша людина, поінформована про переговори з Дохою, сказала, що "є можливість вивчити довгострокову гарантію безпеки ЗПГ, тим більше, що Катар значно збільшить виробництво ЗПГ у найближчі кілька років".

"У короткостроковій перспективі це залежатиме від готовності інших країн-клієнтів змінити маршрут і наявності нерозподіленого ЗПГ. Однак у 2011 році Катар перенаправив свої поставки в Японію після цунамі, так що прецедент є, але тільки у випадку кризи", — сказав він.

Між Катаром, найбільшим у світі експортером ЗПГ, Великою Британією та європейськими державами почалися попередні обговорення "рішень" довгострокових поставок газу, додали джерела.

Більшість катарського ЗПГ поставляється в Азію, де клієнти цієї держави Перської затоки погоджуються на фіксовані довгострокові контракти.

Президент США Джо Байден має провести переговори з еміром Катару шейхом Тамімом бін Хамадом аль-Тані у Вашингтоні цього місяця.

Раніше Європа зіткнулася із рекордними цінами на енергоносії. Ціни на нього залишатимуться високими у зв’язку з геополітичною напругою за східним кордоном ЄС та скороченням постачання газу з території Росії.

РФ руками «Газпрому» шляхом зниження постачань займається маніпуляціями на європейському ринку газу, сказав Генсек НАТО Єнс Столтенберг.

У свою чергу міністр закордонних справ Австрії Александр Шалленберг заявив, що ЄС введе швидкі та жорсткі проти Москви в разі вторгнення в Україну, але, за його словами, Австрія виступає за те, аби обмеження не стосувалися газового сектора.

Про це Шалленберг сказав в інтерв’ю виданню Die Presse am Sonntag.

"У разі ескалації буде дуже чітка, недвозначна та швидка відповідь", – сказав Шалленберг. Він не виключив відключення Росії від платіжної системи SWIFT.

За словами міністра закордонних справ, залежність між Європою та Росією з погляду енергопостачання є взаємною, адже росіянам потрібні доходи від ресурсів. Однак, за його словами, "необхідно обміркувати, чи включати газовий сектор в такий пакет санкцій".

"Австрія відкидає ядерну енергію. Якщо ми виключимо з рівняння атомну енергію, вугілля, а потім і газ – у нас виникнуть проблеми", – сказав міністр. Він додав, що Європа залежна від російських енергоносіїв, і "ми не зможемо змінити це за ніч, якщо хочемо мати тепло та електрику".


                         



Коментарі