Політика
Подобається

5 хвилин тому! Зеленський та Байден домовилися — Росії кінець! США на нашому боці — Путін може втікати! Переможемо!

14/01/2022
5 хвилин тому! Зеленський та Байден домовилися — Росії кінець! США на нашому боці — Путін може втікати! Переможемо!

Президент України Володимир Зеленський запропонував американському колезі Джо Байдену провести саміт за участю президента РФ Володимира Путіна. Про це повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

Під час спілкування з американським дипломатом, директором Євразійського центру Atlantic Council Джоном Гербстом Єрмак сказав, що Зеленський не відкидає проведення таких переговорів у форматі відеоконференції.

"Ми очікуємо на реакцію російської сторони, але наші американські партнери сприйняли нашу пропозицію з інтересом", – заявив голова ОП.

Нагадуємо, що українські урядові сайти в ніч на 14 січня зазнали кібератаки. На деяких ресурсах хакери залишили повідомлення трьома мовами – українською, російською та польською – у якому йдеться, що всі особисті дані користувачів викладені у відкритий доступ, і закликали «готуватися до гіршого». Наразі невідомо, хто стоїть за цією масштабною кібератакою, але лише кілька тижнів тому західні ЗМІ попереджали, що до таких дій може вдатися Росія. 

У кіберполіції, Службі безпеки України та Держслужбі спеціального зв'язку та захисту інформації запевнили, що контент сайтів не було змінено та витоку персональних даних не сталося. Для недопущення поширення атаки локалізації технічної проблеми роботу урядових сайтів тимчасово призупинили.

Вранці були також проблеми з доступом до порталу «Дія». Мобільний застосунок і сайт зараз працюють у штатному режимі і, як повідомили в Міністерстві цифрової трансформації, даним користувачів нічого не загрожує: 

«Дія» – безпечний продукт, який не зберігає персональні дані, а лише відображає їхні із реєстрів».

Нині вирішується питання про відкриття кримінального провадження за ст. 361 (Несанкціоноване втручання у роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж або мереж електрозв'язку) Кримінального кодексу України.

У Держспецзв'язку зауважили, ця атака хакерів є найпотужнішою за останні чотири роки – щонайменше за охопленням.

«Щойно ми переконаємося, що в системі відсутні сторонні, там немає шкідливого програмного коду і зберемо всі необхідні докази – роботу цих сайтів буде відновлено», – повідомили у відомстві.

На Заході попереджали про можливі кібератаки з боку Росії.

За кілька місяців до сьогоднішньої кібератаки низка західних видань із посиланням на джерела попереджали про те, що Росія може готувати такі провокації.

Наприклад, газета The New York Times у грудні писала, що Росія готує кібератаки проти енергетичної системи та урядових ресурсів України. За інформацією видання, США та Велика Британія навіть направили до нашої країни експертів, щоб підготувати українських колег до таких інцидентів.

Зазначалося також, що за останній місяць кіберактивність Росії зросла, але увага громадськості була зосереджена переважно на нарощуванні військ біля кордонів України. 

«Це широкомасштабна кампанія, спрямована на численні українські державні установи, включаючи органи внутрішніх справ – національну поліцію – та їхні комунальні підприємства», – розповів виданню голова дослідницької групи у Вашингтоні Silverado Policy Accelerator Дмитро Альперович.

«З початку грудня різко зросла кількість кібервторгнень в урядові та цивільні мережі України з Росії, включаючи банківські, урядові та інфраструктурні системи. Цілі – саме ті, які можуть бути використані для збирання розвідувальної інформації та підготовки поля бою перед вторгненням», – також говорив Альперович у грудні.

Видання The Hill у грудні теж писало, що Росія може вдатися до хакерських операцій, щоб чинити тиск на США та Україну, оскільки це її «візитна картка».


                         



Коментарі