Без категорії
Подобається

Годину тому! Присягу відкладено: КС бунтує? Недовіра – нові деталі!

30/11/2021
Годину тому! Присягу відкладено: КС бунтує? Недовіра – нові деталі!

Конституційний Суд відтермінував приведення до присяги Оксани Грищук і Олександра Петришина, яких Президент України Володимир Зеленський  26 листопада своїми указами призначив суддями Конституційного Суду. Дане рішення було ухвалено під час засідання у вівторок, 30 листопада, про це повідомляє Укрінформ.

26 листопада 2021 року на сайті Президента були розміщені укази №596/2021 та №597/2021 про призначення Оксани Грищук і Олександра Петришина на посади суддів Конституційного Суду України.

Відповідно законодавства, голова КС або його заступник протягом п’яти робочих днів з дня призначення нового судді скликають спеціальне пленарне засідання Великої палати суду, під час якого суддя складає присягу і набуває повноважень. При цьому кворум для проведення такого спецзасідання не потрібен.

Суд прийняв постанову, якою відтермінував приведення до присяги до того часу, поки не з’являться вільні посади, – поінформував співрозмовник агентства.

29 листопада низка громадських організацій виступила із заявою, у якій закликала Конституційний Суд не приводити до присяги Грищук і Петришина до виникнення вакантних посад за квотою Президента, оскільки це підриває легітимність КС. Серед іншого у заяві йшлося, що Олександр Тупицький і Олександр Касмінін, відносно яких Президент України  27 березня видав указ про їх звільнення, залишаються чинними суддями КС, доки не закінчаться строки їхніх повноважень або доки їх не звільнить з посад сам Конституційний Суд.


                         



Коментарі