Економіка України
1

Чи витримують українці фінансове навантаження? Статистика Національної академії наук України

19/10/2021
Чи витримують українці фінансове навантаження? Статистика Національної академії наук України

Статистика останнього року досить невтішна: як повідомляє директорка Інституту демографії та соціальних досліджень Національної академії наук України (ІДСД) Елла Лібанова, за даними першого кварталу 2020 року 51% українців знаходиться за межею бідності.

У чому причина таких цифр?

Втраті прибутку активно сприяє коронавірус: багато підприємців не витримали затяжних локдаунів та мусили або закривати бізнес, або сильно скорочувати штат. Зокрема, за даними Елли, на заробітках за кордоном зараз перебуває близько трьох мільйонів українців — ми спостерігаємо відтік кадрів з України, що також не сприяє розвитку економіки.

Також директорка інституту зазначає, що для українців, які знаходяться за межею бідності, характерні наступні особливості:

  • відсутність вищої освіти (серед громадян з вищою освітою рівень бідності становить 11%, серед громадян тільки з середньою освітою — 29%);
  • робота із неповною зайнятістю;
  • багатодітні сім'ї.

Що робити, аби покращити матеріальний стан

Одним із найпростіших способів збільшити прибуток для сім’ї – це освоєння професій в інтернеті. Для того, щоб працювати онлайн, потрібен лише ноутбук та доступ до мережі. Робота онлайн не залежить від локдауну, тому ризик різко втратити прибуток істотно знижується. Тим паче зараз можна знайти безліч безкоштовних курсів, які допоможуть увійти в професію.

Серед ймовірних посад, які не потребують довгої підготовки — оператор кол-центру, розшифрувальник аудіо та відео записів, рерайтер. Якщо є досвід роботи у продажах, можна спробувати себе у ролі менеджера з продажів у інтернет-магазині.

Чи можна збільшити рівень фінансів сім’ї за допомогою кредитів?

Оформлення кредиту для закриття потреб першої необхідності без сталого прибутку — одна із найбільших помилок. Гроші доведеться повернути (причому за доволі короткий термін), а за відсутності стабільної зарплатні є ймовірність накопичити борги, які зростатимуть з кожним місяцем.

Кредит — це фінансовий інструмент, який може допомогти у здійсненні вашої мети. Покупка автомобіля, навчання за кордоном, відпустка — всі ці потреби можна закрити за допомогою позики. Однак тільки після того, як ви зможете покращити своє фінансове становище. Адже виплата позики не має виходити за межу допустимого кредитного навантаження.

Допустиме кредитне навантаження — це сума кредиту, яка не буде перешкоджати нормальному життю сім’ї. Вважається, що місячне кредитне навантаження не має забирати більше ніж 40% прибутку сім’ї за місяць. Якщо сума кредиту забиратиме більше ніж половину заробітку — є великий ризик не впоратися з боргами.

Якщо ви розумієте, що сума кредиту не змусить вашу сім’ю відмовитися від продуктів та послуг першої необхідності (їжа, ліки, комунальні послуги тощо) та що ви без проблем можете виплатити борг, тільки тоді можете взяти кредит через інтернет.

У іншому випадку, якщо вам терміново потрібні гроші, краще звернутися за допомогою до держави. У зв'язку зі зростаючою кризою у фінансовій галузі держава зобов'язалася надавати додаткові виплати і пільги певним категоріям населення: серед них — пенсіонери, багатодітні сім'ї. Також пільги отримають дрібні та середні підприємці.

Перевіряйте інформацію на сайтах державних установ (зокрема Мінсоцполітики) і стежте за важливими анонсами: можливо, для вас вже передбачені певні субсидії.


                         



Коментарі