Політика
Подобається

Китай використав торгівлю та вакцини для тиску на Україну, щоб вона не підтримала уйгурів – депутати і посадовці

28/07/2021
Китай використав торгівлю та вакцини для тиску на Україну, щоб вона не підтримала уйгурів – депутати і посадовці

Україна піддалася тиску Китаю та відкликала свій підпис з міжнародної заяви про порушення прав людини у західному регіоні Китаю Сіньцзян – через погрози Пекіна обмежити торгівлю та припинити доступ до китайської вакцини проти COVID-19. 

Офіційний Київ спершу приєднався до більш ніж 40 інших країн-підписантів заяви на підтримку уйгурів від 22 червня. Та через два дні відкликав свій підпис під заявою Ради ООН з прав людини в Женеві, яка закликала Китай надати негайний доступ незалежним спостерігачам до провінції Сіньцзян, де Пекін має систему концтаборів. Де, за підрахунками представників ООН, утримують понад один мільйон уйгурів, казахів та інших мусульманських меншин.

Андрій Шараськін, український депутат від опозиційної партії «Голос», який працює у парламентському комітеті з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, заявив, що Україна поступилася потужному дипломатичному тиску з боку Китаю та відкликала свій підпис під заявою.

«Міністерство закордонних справ Китаю (…) вимагало від України відкликати свій підпис під міжнародною заявою про уйгурів, – повідомив Шараськін. – Це тривало доти, доки підпис не було відкликано».

Марія Іонова, народна депутатка від партії «Європейська солідарність» і голова підкомітету зі стратегічного курсу України на членство в Європейському союзі та НАТО, та Соломія Бобровська, опозиційна депутатка і секретарка парламентського комітету з питань зовнішньої політики, підтвердили, що тиск Китаю призвів до того, що Україна вилучила свій підпис із заяви, яка закликає до більш ретельного контролю за порушенням прав людини в регіоні Сіньцзян.

Олександр Мережко, депутат від партії влади «Слуга народу», який очолює парламентський комітет України з питань зовнішньої політики, заявив, що йому не відомо про жоден тиск або вимоги, які висував би Китай до України.

«Я не думаю, що Китай відкрито звертався до уряду України з вимогою не підписувати щось», – відповів депутат.


                         



Коментарі