Економіка України
Подобається

Обіцяли підвищення: кому і на скільки піднімуть зарплату в 2019 році?

25/02/2019
Обіцяли підвищення: кому і на скільки піднімуть зарплату в 2019 році?

Зарплати в Україні ростуть, але не завжди обганяють інфляцію.

Наскільки збільшилася середня зарплата, хто в Україні заробляє вище середнього і чим небезпечне підвищення мінімальної зарплати.

Згідно з новими даними Держстату, зарплати в Україні зросли в середньому на 10% за 2018 рік.

Середній показник на початку 2019 року склав 10,573 тисяч гривень, а на початку минулого року розмір середньої заробітної плати по Україні перебував на рівні 8,713 тис. Гривень.

Найбільші зарплати в Україні отримують жителі столиці.  Кияни заробляють в середньому 16,5 тисячі гривень на місяць.

У порівнянні з іншими регіонами зріс рівень зарплат і в Закарпатській області, роботодавці змушені піднімати зарплати через великого відтоку робочої сили в сусідні країни Євросоюзу.

Серед представників різних професій найбільші зарплати в Україні, крім традиційно IT-шників, у страховиків.  Розмір їх заробітної плати стартує від 18 тисяч гривень.

У промисловості середні зарплати знаходяться на рівні 11500 гривень.  Щомісячний дохід наукових співробітників складає 15490 гривень.

В черговий раз було піднято рівень мінімальної зарплати.  З 1 січня 2019 року мінімалка виросла з 3723 до 4173 гривень.

Таким чином, у порівнянні з минулим роком зростання склало 12,1%, або 450 гривень.  В уряді обіцяють і далі проводити політику підняття зарплат, зокрема, працівникам бюджетної сфери.

У планах чиновників – досягти такого рівня зарплат, щоб українцям не доводилося їздити працювати за кордон.  Так, в макроекономічному прогнозі закладено приріст зарплати приблизно на 1 тисячу гривень на рік.  До 2021 році середні зарплати повинні вирости до 12,835 тисяч гривень.

З 1 січня зросли зарплати науково-педагогічних працівників.  Викладачі вузів отримуватимуть тепер на 20% більше.

Оклади педагогів виросли на 9% через збільшення прожиткового мінімуму в грудні, а за розпорядженням Кабміну в січні зарплати в вузах були підвищені ще на 11 відсотків.

Зараз головне завдання уряду – зупинити трудову міграцію.  У деяких галузях вже спостерігається дефіцит робочої сили, але через різницю на порядок в зарплатах в ЄС і в Україні багато фахівців вважають за краще виїжджати на заробітки за кордон.

Мінімальні зарплати в Україні зросли за рік на 12%, в місячному форматі до 4173 грн, в погодинному – до 25,13 грн.

Однак інфляція, згідно з офіційними даними, за 2018 рік склав також близько 10%, хоча реальні цифри можуть бути і більше.  Так що щодо зростання цін на товари і послуги підвищення мінімальної зарплати – це по суті індексація.

Як вважають експерти, підвищення мінімалки навряд чи вирішить фінансові проблеми найманих працівників, зате істотно може ускладнити жити роботодавців.

Зарплатна і податкове навантаження на них збільшується, так що багато бізнесменів приймають рішення про скорочення штату співробітників або ж ідуть в «тінь».

Отримувати зарплати в конвертах воліють і багато працівників, щоб мати можливість оформити субсидію на оплату комуналки.


                         



Коментарі