Економіка України
Подобається

“У них є одна особливість”: НБУ ввели в обіг нові 500 гривень

23/02/2019
“У них є одна особливість”: НБУ ввели в обіг нові 500 гривень

З сьогоднішнього дня введені в обіг банкноти номіналом 500 гривень з підписом голови НБУ Якова Смолія.

Як відзначили в прес-службі Національного банку України, випуск банкнот здійснюється для забезпечення готівкового обігу в межах планового на 2019 рік випуску і на заміну зношених, пошкоджених та вилучених з обігу банкнот відповідного номіналу.

Банки будуть приймати від клієнтів банкноти номіналом 500 гривень зразків попередніх років та їх видачу без обмежень.

Нагадаємо, в листопаді 2018 року Нацбанк випустив незвичайні монети. Вони не круглої, а шестикутної форми. З урахуванням обмеженого тиражу, «шестикутники» можуть відразу ж стати великою рідкістю серед нумізматів. Монети – Ера світу, Ера змін, Ера технологій і Людина, час, простір – номіналом 5 гривень срібла 999 проби випущені тиражем по 4 тисячі штук кожна. У кожній монеті по 15,55 г дорогоцінного металу.

Ще в березні минулого року, приймаючи рішення про поступову заміну монетами купюр, НБУ пояснював, що цей крок обґрунтовується необхідністю економити. Якщо в середньому грошова купюра «живе» до двох років, а потім вилучається через ветхість з обороту, то термін служби металевих гривень – 20 років. За рахунок більшої довговічності монет Нацбанк збирається в середньостроковій перспективі заощадити 1 млрд грн на виробництві грошей.


                         



Коментарі