Економіка України
Подобається

Шокуючі ціни! У скільки тепер обійдуться продукти для українців?

16/02/2019
Шокуючі ціни! У скільки тепер обійдуться продукти для українців?

Вартість "борщового набору" в січня 2019 зросла на 34,5%, в порівнянні з січнем 2018 го

Ціни на продукти в Україні за зиму 2019 року стали захмарно високими – деякі овочі подорожчали практично в 4 рази, а от фрукти радують низькою вартістю.

В 2019 також подешевшали деякі продукти першої необхідності – цукор і яйця.  Решта товари та послуги б'ють по гаманцю українців – зростання цін на них за рік склав від 2,5% до 28%, в порівнянні з січнем минулого року.

За підрахунками Держслужби статистики, інфляція з січня 2018 по січень 2019 року склала 9,2%.  При цьому, продукти подорожчали в середньому на 7,9%.

Вартість "борщового набору" шокувала покупців: капуста коштує 12-15 грн / кг, картопля – 9-10, морква і буряк – 9-12.  Рівно рік тому вартість цих продуктів була менше як мінімум на 50%.  Найбільше подорожчав цибулю – в 4 рази.  Зараз його вартість коливається від 20 до 22 гривень за кілограм.

Удар по гаманцю "пом'якшили" ціни на фрукти: яблука коштують від 5-6 гривень за кілограм.  Цитрусові і банани коштують на 8-12% дешевше, ніж в минулому році.  Наприклад, кілограм апельсинів можна знайти за вартістю 25 гривень за кілограм (на 6 гривень менше, ніж у січні 2018 року).

 Ціни на продукти в Україні в цілому зросли, особливо це помітно по овочах – їх вартість підвищилася на 34,5%.  Фрукти сумарно подешевшали на 19,2%.

На 12,6% знизилася ціна на яйця.  Економіст Іван Нікітченко вважає, що подорожчання овочів пов'язано з неврожаєм.

"Не секрет, що яблук в минулому році зібрали багато, а, наприклад, цибуля не вродив, звідси і зміна цін в рази, через рік все може бути зовсім по-іншому, – каже він.

Підвищення вартості алкогольних напоїв і тютюнових виробів пов'язано зі збільшенням акцизів.

"Набагато подорожчали алкоголь і тютюн (+ 18%) через підвищення акцизів на них. Внесок в загальну інфляцію внесло і 40% -е підвищення цін на газ і майже 25% -е на комунальні послуги", – зазначив економіст.

Прогноз цін на продукти в Україні весною 2019:

Економісти і аграрії вважають, що зниження цін на овочі, в тому числі на "борщовий набір" очікується не раніше, ніж наприкінці квітня.  Тоді на прилавках з'являться молоді овочі.

"Причини традиційні: до весни пропозиція овочів все нижче, витрати на зберігання все більше, так як сховища треба обігрівати, тому собівартість продукції зростає.

Через місяць ціни на моркву, буряк, капусту, цибулю виростуть ще на 10-15%, або на 1,5-2 грн / кг.  А от картопля подешевшає вже на початку квітня, коли з'явиться молода картопля з Єгипту.  Та й пропозиція по картоплі збільшиться, перш за все на базарах.

Урожай в минулому році був хороший, і селяни, які забезпечують картоплею близько 85% ринку, почнуть масово продавати надлишки.  Тому кілограм реально буде купити навіть по 5-6 грн.

Яблука, навпаки, подорожчають в березні – квітні майже вдвічі, так як українські закінчаться, а імпорт буде залежати від курсу долара, це 16-18 грн / кг і більше ", – роз'яснив експерт Федір Рибаков.


                         



Коментарі