Економіка світу
Подобається

“Вистачить на достойну старість”: На яку пенсію можуть розраховувати українці у Польщі

12/02/2019
“Вистачить на достойну старість”: На яку пенсію можуть розраховувати українці у Польщі

1,5 млн іноземців, в основному з України, мають свої рахунки та пенсійні субрахунки в Польщі і збирають собі на пенсію. Про це у вівторок, 12 лютого, пише варшавська газета Rzeczpospolita.

Більшість рахунків та субрахунків польського Фонду соціального страхування належать громадянам з-за меж Європейського Союзу, переважно з України, Білорусі, Молдови та Росії. Багато співробітників приїжджають із Румунії — одного з членів ЄС.

Найбільшою сумою коштів, зареєстрованих на рахунках і субрахунках у ФСС, володіють громадяни країн ЄС — Німеччини та Франції.

Кількість іноземних працівників, котрі працюють у Польщі та зареєстровані у ФСС, стрімко зростає. У грудні 2008 року в Центральному реєстрі страхувальників числилося 65 тис. іноземців, а у вересні 2018-го — 569,1 тис. осіб.

Найбільше зростання відбулося за останні чотири роки. Якщо в 2009-2014 рр. кількість іноземців, котрі підлягали пенсійному страхуванню, зросла на 59,3 тис. осіб, то в період із грудня 2014-го. по вересень 2018 року — на 444,8 тис. осіб.

67,3 % з них — чоловіки у віці 20-49 років. Троє з чотирьох іноземців, застрахованих в ФСС, прибули з України. Більшість із них працюють у Мазовецькому, Великопольському та Сілезькому воєводство, а найменше їх у Свєнтокшиському, Теплоїнсько-Мазурському, Підляському та Підкарпатському.

Водночас систематично зростають видатки на допомогу у зв’язку з материнством, хворобами та реабілітацією, які за січень-вересень 2018 року становили майже 130 млн PLN. Такі виплати отримали 24 тис. іноземців. Аж 13 тисяч із них отримали право на таку допомогу в майбутньому.

Таким чином понад 1,5 млн іноземних працівників, зайнятих у Польщі після 1999 року, зібрали на своїх пенсійних рахунках майже 13 млрд PLN. 86 % із них отримуватимуть пенсію у розмірі до 10 тис. PLN.


                         



Коментарі